Boek
Nederlands

Poëzie in Utrechtse muren

Ingmar Heytze (auteur), Luuk Huiskes (fotograaf)
Gedichten gei͏̈nspireerd door foto's van muren in Utrecht.
Onderwerp
Utrecht
Titel
Poëzie in Utrechtse muren
Auteur
Ingmar Heytze 1970-
Fotograaf
Luuk Huiskes
Taal
Nederlands
Uitgever
Eindhoven: Uitgeverij Lecturis, 2016
96 p. : ill.
ISBN
9789462261884 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 2 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een veertigtal foto's van Utrechtse muren: van een brug, huis, museum, wal, omheining. Naast elke foto een daardoor geïnspireerd gedicht. In de inleiding wordt de fotograaf een lichtdichter genoemd en elk gedicht een taalfoto. Verliefd spreekt de dichter van de surreële sfeer, het eigenaardige van Utrecht. In een proces van negen maanden ontstonden regels als: 'onze bruggen zijn hun hemelbogen; wat begon klimop toch met zichzelf / vroeger, voordat er muren bestonden?' (23); 'Wat achterblijft, versteent' (21); 'Een muur is ... / pas een probleem wanneer je / dat er steen voor steen van maakt' (9); 'Een kleuter ... / stoot zijn kop, loopt de eerste barst / in zijn wereld op.' (86). In de inleiding schrijft de dichter: 'Ik hoefde alleen maar op te schrijven wat ik zag in het zachte licht dat van die muren (…) mijn ogen in viel.' Twee verliefde kunstenaars die elkaar bevruchten: stille foto's rijk aan schaduw en licht met verstilde, sprekende gedichten. De locaties staan voorin in schema …Lees verder

Over Ingmar Heytze

Ingmar Heytze (Utrecht, 16 februari 1970) is een Nederlandse dichter en schrijver.

Carrière

Heytze begon op 15-jarige leeftijd met dichten. Hij studeerde Algemene Letteren (tegenwoordig Taal- en Cultuurstudies) in zijn geboortestad Utrecht, met als specialisatie Communicatiekunde. In 1997 debuteerde hij met De allesvrezer en trad hij ook op tijdens de Nacht van de Poëzie. In het culturele seizoen 1999-2000 was hij de eerste "huisfilosoof" van het Utrechtse Centraal Museum.

Heytze rekent men tot de zogenaamde Utrecht Maffia, een groep van Utrechtse schrijvers en columnisten, waartoe ook Manon Uphoff, Ronald Giphart, Jerry Goossens en Jack Nouws gerekend worden. Halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw kwam deze groep schrijvers onregelmatig samen in Theatercafé De Bastaard. Het bestaan van deze groep is door de leden altijd ontkend.

Als freelance journalist werkte hij ond…Lees verder op Wikipedia