Boek
Nederlands

Utrecht voor beginners : de Domstad in 127 gedichten

Ingmar Heytze (auteur)

Utrecht voor beginners : de Domstad in 127 gedichten

Gedichten over de stad Utrecht.
Onderwerp
Utrecht
Titel
Utrecht voor beginners : de Domstad in 127 gedichten
Auteur
Ingmar Heytze 1970-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Podium, 2009
162 p.
ISBN
9789057591099

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 6 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Heytze (1970) is sinds begin 2009 de eerste officiële stadsdichter van Utrecht. In deze bundel worden de beperkingen van het werk van een stadsdichter (gedichten met zeer lokale inspiratiebronnen, inside-informatie) ondervangen door relevante toelichtingen en publicatiedata. De meeste gedichten zijn afkomstig uit 'Heytze op Vrijdag', de wekelijkse serie 'nieuwsgedichten' die hij sinds 2004 schrijft voor AD Utrechts Nieuwsblad. Sommige behandelen de historie (inclusief archeologie), andere politieke ontwikkelingen of evenementen, bekende personen, een enkele keer gebeurtenissen met nationale nieuwswaarde, bouwprojecten of de sloop van monumenten. De afdelingen zijn getiteld: Utrecht voor beginners, Utrecht voor gevorderden en Passanten. Eerder een poëtische VVV-gids dan een 'survivalgids' voor iedereen die Utrechter was, is of wil worden. Door het bereik en hun oorspronkelijke doelgroep vallen de gedichten wat prozaïsch uit, al poëtiseert en beziet de dichter de feiten vanuit soms onve…Lees verder

Over Ingmar Heytze

Ingmar Heytze (Utrecht, 16 februari 1970) is een Nederlandse dichter en schrijver.

Carrière

Heytze begon op 15-jarige leeftijd met dichten. Hij studeerde Algemene Letteren (tegenwoordig Taal- en Cultuurstudies) in zijn geboortestad Utrecht, met als specialisatie Communicatiekunde. In 1997 debuteerde hij met De allesvrezer en trad hij ook op tijdens de Nacht van de Poëzie. In het culturele seizoen 1999-2000 was hij de eerste "huisfilosoof" van het Utrechtse Centraal Museum.

Heytze rekent men tot de zogenaamde Utrecht Maffia, een groep van Utrechtse schrijvers en columnisten, waartoe ook Manon Uphoff, Ronald Giphart, Jerry Goossens en Jack Nouws gerekend worden. Halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw kwam deze groep schrijvers onregelmatig samen in Theatercafé De Bastaard. Het bestaan van deze groep is door de leden altijd ontkend.

Als freelance journalist werkte hij ond…Lees verder op Wikipedia