Boek
Nederlands

Utrecht voor gevorderden : de Domstad in 49 nieuwe gedichten

Ingmar Heytze (auteur)

Utrecht voor gevorderden : de Domstad in 49 nieuwe gedichten

Gedichten over de stad Utrecht.
Onderwerp
Utrecht
Titel
Utrecht voor gevorderden : de Domstad in 49 nieuwe gedichten
Auteur
Ingmar Heytze 1970-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Podium, 2011
70 p.
ISBN
9789057594236 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 3 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vervolg op 'Utrecht voor beginners' (2009*) van de eerste en voorlopig laatste stadsdichter die zich 'geen illusies maakt over de eeuwigheidswaarde' van deze aan de Utrechtse (petite) histoire gelinkte gedichten, 'containers voor geschiedenis'. Het zijn 49 gedichten, een 'strenge selectie uit de stadspoëzie' uit de periode 2009 - 2010, in vier soorten: 1. door de gemeente goedgekeurde opdrachten, uitgevoerd onder stadsdichtersbudget - 2. gedichten geschreven voor AD Utrechts Nieuwsblad - 3. externe opdrachten - 4. vanuit Heytze zelf geschreven. De Verantwoording bevat de veelsoortige aanleidingen voor deze gelegenheidspoëzie, boeiend, persoonlijk en vaak aangrijpend genoeg om hem te vrijwaren van een odium als de Tollens van nu. Zoals een uit Leidsche Rijn weggetreiterd homostel, de 'luidruchtige oprichtingsvergadering van het Utrechts Dichtersgilde', ín memoriams voor onder anderen Anton Geesink en Peter Vos, tot een 'Utrechts kroegrondeel' of zijn 'Stadsdichterstestament'.

Over Ingmar Heytze

Ingmar Heytze (Utrecht, 16 februari 1970) is een Nederlandse dichter en schrijver.

Carrière

Heytze begon op 15-jarige leeftijd met dichten. Hij studeerde Algemene Letteren (tegenwoordig Taal- en Cultuurstudies) in zijn geboortestad Utrecht, met als specialisatie Communicatiekunde. In 1997 debuteerde hij met De allesvrezer en trad hij ook op tijdens de Nacht van de Poëzie. In het culturele seizoen 1999-2000 was hij de eerste "huisfilosoof" van het Utrechtse Centraal Museum.

Heytze rekent men tot de zogenaamde Utrecht Maffia, een groep van Utrechtse schrijvers en columnisten, waartoe ook Manon Uphoff, Ronald Giphart, Jerry Goossens en Jack Nouws gerekend worden. Halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw kwam deze groep schrijvers onregelmatig samen in Theatercafé De Bastaard. Het bestaan van deze groep is door de leden altijd ontkend.

Als freelance journalist werkte hij ond…Lees verder op Wikipedia