Boek
Nederlands

Zo zeg je dat! : op, onder ...

Ingrid Godon (illustrator), Sandrine Lambert (auteur)
+1
Zo zeg je dat! : op, onder ...
×
Zo zeg je dat! : op, onder ... Zo zeg je dat! : op, onder ...
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Tien kleurprenten met tegengestelde voorzetsels en bijwoorden. Zo staat Nellie voor de boom en Cezar erachter, zit Nellie op de stoel en Cezar eronder.
Onderwerp
Tegenstellingen
Titel
Zo zeg je dat! : op, onder ...
Illustrator
Ingrid Godon
Auteur
Sandrine Lambert
Uniforme titel
Zo zeg je dat! : op, onder ...
Taal
Nederlands
Uitgever
Averbode: Averbode, 2012
21 p. : ill.
ISBN
9789031735754 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Tegenstellingen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Nellie en Cezar, de muis en kikker van illustratrice Ingrid Godon, zijn een bekend duo. Rondom deze figuren bestaat een hele reeks van uitgaven: van lees- en leerboeken tot een tv-serie. 
Zo zeg je dat! is een kartonboekje met afgeronde hoeken. In tien kleurprenten worden tegengestelde woordparen uitgebeeld, zoals voor-achter, eerste-laatste, onderste-bovenste. De opbouw is overzichtelijk. De linkerpagina is steeds een grote prent waarin beide begrippen verwerkt zijn. Op de rechterpagina staat een rijmpje met daarbij nog twee illustraties van de begrippen.
De illustraties zijn rustig door de zachte kleuren en de afwezigheid van details. Ze beelden de begrippen helder en toegankelijk uit, bijvoorbeeld Nellie voor en Cezar achter een boom. De tekeningen sluiten mooi aan bij de leefwereld van peuters. Doordat ieder begrip twee keer wordt uitgebeeld, worden verschillende toepassingen getoond. Je kunt bijvoorbeeld de eerste in een rij zijn, maar ook de eerste in een wedstr…Lees verder
In dit - iets groter dan gebruikelijk - kartonboekje met twee afgeronde hoeken beelden Nellie en Cezar* (tegengestelde) voorzetsels uit. Voor en achter de boom, eerste en laatste in de rij, naast en tegenover elkaar zitten, omhoog en omlaag, veraf en dichtbij. Steeds staat een koppel voorzetsels centraal. Op de linkerpagina staat een prachtige prent, in de bekende stijl van de illustratrice; de tegengestelde voorzetsels worden in zijn algemeenheid uitgebeeld. Op de rechterpagina staat een kort, puntig versje; met wisselende rijmschema’s. Het versje staat in een nonchalant geschilderd kleurvlak; rondom staan twee kleine tekeningen die precies passen bij het versje. Alles bij elkaar is het een prachtige uitgave die jonge kinderen steeds opnieuw uitnodigt om te kijken, (mee) te ‘lezen’, te leren, na te doen en te herkennen in de eigen omgeving. De woordenschat wordt spelenderwijs uitgebreid en begrippen worden gevuld; dit zorgt voor goede voeding om talig verder te ontwikkelen. Aanrader…Lees verder

Over Ingrid Godon

Ingrid Godon (Wilrijk, 29 augustus 1958) is een Belgische illustrator van kinderboeken.

Leven

Godon heeft geen echte opleiding illustreren gehad. Ze volgde een opleiding etalage aan de Stedelijke voor Schone Kunsten in Lier. Haar leraar, Rik van den Brande (zelf illustrator), stimuleerde haar om in de richting van illustreren verder te gaan.

Werk

Godon begon in 1981 met werken voor schoolboeken en -tijdschriften zoals Dopido. Naar eigen zeggen heeft ze daar het vak geleerd. Ze bleef dit werk ongeveer 20 jaar lang doen. Na een tijdje wilde ze echter meer en kreeg ze geleidelijk aan steeds meer opdrachten voor kinderboeken. Het bekendst is ze ondertussen met haar Nellie & Cezar-boekjes, waar ook tekenfilms van gemaakt zijn.

In 2000 verscheen Wachten op matroos, waarvan Godon het verhaal bedacht had en illustreerde en waar André Sollie de tekst bij schreef. Dit boek beteken…Lees verder op Wikipedia

Suggesties