Boek
Nederlands

De therapeut : roman

Irvin D. Yalom (auteur), Han Meyer (vertaler)
Enkele psychotherapeuten in Californie͏̈ gaan onorthodox te werk met hun patie͏̈nten.
Titel
De therapeut : roman
Auteur
Irvin D. Yalom
Vertaler
Han Meyer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Lying on the couch
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Balans, 2018 | Andere uitgaves
375 p.
ISBN
9789050186766 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 21 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Amerikaanse auteur (1931) is hoogleraar psychiatrie. Hij heeft vele handboeken op zijn naam staan, met name over groepstherapie. Hij schrijft ook fictie. In dit boek geeft hij enig zicht op de moderne praktijken van therapeuten in Californië. Hij beschrijft enkele therapeuten en cliënten die het elkaar en zichzelf moeilijk maken. Het boek zou een spannende roman kunnen zijn als er niet steeds therapeutische overwegingen in voorkwamen. Het zou ook een tijdsdocument kunnen zijn in soap-vorm met Californische karakters, als de ontknoping niet zo onwaarschijnlijk was geweest. Het boek zou misschien een satirische aanklacht tegen moderne psychotherapeutische praktijken kunnen zijn, als de auteur niet zo enorm serieus zou zijn. Maar wie in een meestal zeer onderhoudend boek wil lezen hoe psychiaters ook maar gewone mensen zijn, kan hier uitstekend terecht. Kleine druk.

Over Irvin D. Yalom

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door User:Masangina

Irvin David Yalom (Washington D.C., 13 juni 1931) is een Amerikaanse schrijver en psychiater.

Yaloms ouders zijn geëmigreerd tijdens de Russische Revolutie vanuit de Sovjet-Unie naar de Verenigde Staten. Hij behaalde in 1952 een Bachelor of Arts aan de George Washington University en een graad in de medicijnen aan de Universiteit van Boston. Na zijn studie diende hij twee jaar als legerarts op een basis op Hawaï.

Zijn academische carrière speelde zich af aan de Stanford-universiteit. Van 1962 tot zijn emeritaat in 1994 was hij verbonden aan de psychiatrieopleiding van die universiteit: als therapeut, docent, onderzoeker en begeleider van therapeuten. Hij promoveerde in 1968 en specialiseerde in existentiële psychotherapie. Deze westerse therapievorm bouwt verder op het existentialisme van Max Scheler, Martin Heidegger en Jean-Paul Sartre. De existentiële therapeut kijkt samen met de cliënt naar hoe je in het leven staat, hoe je vorm geeft aan het leven, hoe je…Lees verder op Wikipedia