Boek
Nederlands

Mama en de lessen van de ziel

Irvin D. Yalom (auteur)
+1
Mama en de lessen van de ziel
×
Mama en de lessen van de ziel Mama en de lessen van de ziel

Mama en de lessen van de ziel

In de reeks:
Genre:
Verhalen over patie͏̈nten in een Amerikaanse psychiatrische praktijk.
Onderwerp
Psychotherapie
Titel
Mama en de lessen van de ziel
Auteur
Irvin D. Yalom
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Momma and the meaning of life
Uitgever
Amsterdam: Singel, 2006 | Andere uitgaves
320 p.
ISBN
90-413-6001-8

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 30 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De joods-Amerikaanse psychiater Yalom publiceert al vele jaren en met een zeker succes geromantiseerde therapieverhalen gebaseerd op zijn eigen praktijkervaring. Dit is al het derde boek, als roman gekwalificeerd, waarin zes losstaande verhalen die alle de therapeut Ernest Lash tot hoofdpersoon hebben. Ernest Lash en zes personages die elk met hun eigen probleem op de sofa plaatsnemen.

Zo is er de zwarte Jamaicaan Halston, die door gebrek aan geld de therapie wenst te stoppen. Ernest, die weinig sympathie heeft voor deze grote-borstenfetisjist, is geneigd eraan toe te geven maar bedenkt zich, gelukkig voor de lezer, die aan zulk probleem toch een mooie kluif heeft. Er zijn Rosa en Carol, twee mooie maar hyperanorectische meisjes die, beiden aan het infuus, deelnemen aan de therapiegroep van een psychiatrische afdeling van een kliniek in Stanford, California. Zowel Rosa als Carol nemen elkaar als voorbeeld voor het ultieme schoonheidsideaal en allebei vinden ze, hoewel hun skele…Lees verder
De Amerikaanse psychiater (1931) geeft in zes verhalen ervaringen weer die hij in zijn praktijk heeft opgedaan. Verbeelding en feiten lopen door elkaar en zorgen voor een onderhoudend geheel. In het titelverhaal worden vroegere onlustgevoelens geanalyseerd. 'Mijn reizen met Paula': de dokter wordt verliefd op een patiënte met een ernstige ziekte. 'Southern Comfort' gaat over groepstherapie met geestelijk gehandicapten. Na 'Zeven lessen rouwtherapie voor gevorderden' gaat 'Dubbelbeeld' over een gescheiden vrouw die met het vertrek van haar man ook haar gevoel van eigenwaarde kwijt is geraakt. 'De vloek van de Hongaarse kat' ten slotte is een fantastische vertelling. Een leerzame maar ook vermakelijke bundel. Eerder verscheen o.m. het enigszins vergelijkbare 'Scherprechter van de liefde'. Pocket; kleine druk, krappe marge.

Over Irvin D. Yalom

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door User:Masangina

Irvin David Yalom (Washington D.C., 13 juni 1931) is een Amerikaanse schrijver en psychiater.

Yaloms ouders zijn geëmigreerd tijdens de Russische Revolutie vanuit de Sovjet-Unie naar de Verenigde Staten. Hij behaalde in 1952 een Bachelor of Arts aan de George Washington University en een graad in de medicijnen aan de Universiteit van Boston. Na zijn studie diende hij twee jaar als legerarts op een basis op Hawaï.

Zijn academische carrière speelde zich af aan de Stanford-universiteit. Van 1962 tot zijn emeritaat in 1994 was hij verbonden aan de psychiatrieopleiding van die universiteit: als therapeut, docent, onderzoeker en begeleider van therapeuten. Hij promoveerde in 1968 en specialiseerde in existentiële psychotherapie. Deze westerse therapievorm bouwt verder op het existentialisme van Max Scheler, Martin Heidegger en Jean-Paul Sartre. De existentiële therapeut kijkt samen met de cliënt naar hoe je in het leven staat, hoe je vorm geeft aan het leven, hoe je…Lees verder op Wikipedia

Suggesties