Dvd
Engels

Star Wars. [Episode V], The empire strikes back

Irvin Kershner (regisseur), Leigh Brackett (scenarist), Anthony Daniels (acteur)
Vijfde deel van de Star Wars sage waarin Luke Skywalker en een groep rebellen de strijd opnemen tegen een galactisch imperium.
Titel
Star Wars. [Episode V], The empire strikes back
Regisseur
Irvin Kershner
Scenarist
Leigh Brackett
Acteur
Anthony Daniels Carrie Fisher Harrison Ford Mark Hamill Billy Dee Williams
Componist
John Williams 1932- (US I)
Uniforme titel
Star Wars : Episode V : The empire strikes back
Taal
Engels
Uitgever
Lucasfilm, © 2020 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1980
Speelduur
122 min.
Aantekening
Taalkeuze: Frans, Engels, Spaans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels voor slechthorenden, Deens, Fins, Noors, Spaans, Zweeds
EAN
8712626095392

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Amerikaanse sf-film (1980) van George Lucas (regie en verhaal) met Mark Hamill, Harrison Ford (Indiana Jones) en Carrie Fisher (Hannah and her sisters). Episode 5 (deel 2 van de eerste trilogie) gaat over de Galactische burgeroorlog: de strijd van Luke Skywalker en prinses Leia (kinderen van Anakin Skywalker) en de rebellenalliantie tegen het bewind van Lord Darth Sidious. Han Solo en prinses Leia weten het Keizerrijk te ontvluchten. Luke wil bij de enige overgebleven Jedi, meester Yoda, leren een Jedi te worden. De keizer wil dat voorkomen en Darth Vader belooft hem daarvoor te zorgen. Beoordeling IMDb: 8,7. Nathan Strik (Allesoverfilm 11-9-’04): ‘gaat verder waar A New Hope ophield en verbetert de film zowel qua actie, effecten, als emotie. De gerestaureerde transfer is een lust voor het oog en laat de film schitteren als nooit tevoren. (…) beste deel uit de Star Wars-serie op een DVD om je vingers bij af te likken’ (beoordeling: 9,3). Wouter de Boer (Cinemagazine): ‘Hij valt moeili…Lees verder

Over Irvin Kershner

CC BY 2.0 - Foto van/door The Conmunity - Pop Culture Geek from Los Angeles, CA, USA

Isadore (Irvin) Kershner (Philadelphia, 29 april 1923 – Los Angeles, 27 november 2010) was een Amerikaanse filmregisseur en incidenteel acteur.

Hij begon zijn filmcarrière op de University of Southern California, als professor in de fotografie en als student van Slavko Vorkapić, een filmmonteur.

In de jaren 50 volgde hij een opleiding tot documentairemaker, en vervolgens oefende hij dit vak uit bij de Amerikaanse televisie. Later stapte hij over naar het televisiedrama, waar hij uiteindelijk naam maakte met de soapserie Peyton Place. Het succes van die serie stelde hem in staat om speelfilms te gaan maken. Hij werd vooral bekend met Star Wars: Episode V: The Empire Strikes Back, Never Say Never Again en RoboCop 2.

Irvin overleed op 27 november 2010 na een lang ziekbed in Los Angeles.

Filmografie