Boek
Nederlands

Satan in Goray

Na een kozakkenpogrom in 1648 keert het gewone leven weer terug in een joods dorp in Polen.
Titel
Satan in Goray
Auteur
Isaac Bashevis Singer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Satan in Goray
Uitgever
Amsterdam: Veen, 2007 | Andere uitgaves
206 p.
ISBN
9789020407334

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 20 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Na een allergruwzaamste kozakkenpogrom (1648) kruipt het Pools/joodse dorp Gore er weer bovenop. In 1966 evenwel leidt een internationale golf van extremistisch messianisme tot uitspattingen, broederstrijd en uiteindelijk frustratie. Waarna de messiasverwachting herleeft... Alle elementen van een klassiek volksfeuilleton benut Singer met meesterhand. In de schrilste kleuren biedt hij beelden van geweld en verwoesting, van waanzin en ontaarding, tegen de achtergrond van het bezige, vredige mierenleven in de oude poolse "mediene", strenge sociale controle op eindeloze aantallen zeden en voorschriften. De latere Nobelprijswinnaar (1978) schreef dit als feuilleton (1955) in het jiddisch, voor een joods volkskrantje in New York, met gruwel boven gruwel. Gevolgen: losse samenhang en wijdlopigheid; bij voorkeur dus gedoseerd te genieten. Singers taalgeweld is onaangetast. Met verklarende woordenlijst. Normale druk.

Over Isaac Bashevis Singer

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Original image: MDCarchives ; Cropped by Off-shell

Isaac Bashevis Singer (Jiddisch: יצחק באַשעוויס זינגער) (Leoncin bij Warschau, 21 november 1904 - Miami, Florida, 24 juli 1991) was een Pools schrijver die in 1943 Amerikaans staatsburger werd. Hij schreef in het Jiddisch. In 1978 werd hij onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur.

Biografie

Singer werd geboren als Isaac Hertz Singer , maar gebruikte behalve het pseudoniem Warhofsky de schrijversnaam Isaac Bashevis Singer. Zijn vader en grootvader waren arme chassidische rabbi's en ook zijn moeder Bathsheba (Jiddisch: Bashevis) was een rabbijnsdochter. Zowel zijn oudere broer Israel Joshua Singer, bekend van De gebroeders Ashkenasi en Yoshe Kalb, als zijn zuster Esther Kreitman waren literair actief.

Singer groeide op in de arme Jiddisch-joodse wijk van Warschau, waar zijn vader werkte als rabbijn, rechter en geestelijk leider. Hij woonde tijdens de Eerste Wereldoorlog in het sjtetl Bilgo…Lees verder op Wikipedia

Suggesties