Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Herinnering aan mijn Chili

Isabel Allende (auteur)
+1
Herinnering aan mijn Chili
×
Herinnering aan mijn Chili Herinnering aan mijn Chili

Herinnering aan mijn Chili

Persoonlijke kijk van de auteur (1942- ) op de ware aard van Chili en haar bewoners aan de hand van autobiografische anekdotes en observaties.
Titel
Herinnering aan mijn Chili
Auteur
Isabel Allende
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Mi país inventado
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2003
191 p.
ISBN
90-284-2010-X

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In zekere zin is het jammer dat de uitgever/vertaler zich niet gehouden heeft aan de oorspronkelijke titel die deze autobiografie meekreeg. Mi país inventado -- mijn 'uitgevonden' land -- raakt zoveel preciezer aan waar het de veel geprezen romanauteur om te doen is, met name: in het reine komen met het gegeven dat zij enerzijds peis en vrede gevonden heeft in de VS, waar zij nu leeft, en anderzijds toch geboeid blijft door "dat land in mijn hoofd", Chili, waar haar wortels liggen gezaaid. De aandrijving tot het graafwerk in eigen verleden lag in de interpellatie van ergens een toehoorder, die vroeg: hoe het nu zat met de nostalgie in haar boeken? De vraag greep mij aan, erkent de auteur, want tot dan toe "had ik niet beseft dat mijn schrijven een voortdurende oefening in heimwee is". Ze vatte daarom het plan op om reflecterend achteruit te kijken naar haar eigen verleden en dat van Chili, haar omzwervingen en huidige leven daarin te betrekken, en zodoende voor al wat daarom vr…Lees verder
De Chileense Isabel Allende (1942), werd geboren in Lima, waar haar vader ambassadesecretaris was, woonde in Bolivia en Libanon, maar bracht ook een groot gedeelte van haar jeugd door bij haar grootouders in Chili. Vanaf haar 17e werkt ze daar als journaliste. In 1973, na de militaire staatsgreep waarbij haar oom, president Salvador Allende, werd vermoord, vluchtte zij het land uit en vestigde zich met haar gezin in Venezuela. Later, toen zij weer terug naar Chili had kunnen gaan, was er het beletsel van haar huwelijk met een Noord-Amerikaan die in San Francisco woonde. Daar woont ze nu nog, maar het heimwee naar haar geboorteland blijft altijd aanwezig. In dit boek haalt zij herinneringen op aan haar jeugd en schrijft over het land, zijn karakter, cultuur en geschiedenis, de mensen, het geloof, het landschap, haar kinderjaren, familie etc. Een heel persoonlijk (in het Spaans heet het dan ook 'Mijn verzonnen land') en warm, van nostalgie doortrokken portret van Chili. Prettig geschrev…Lees verder

Over Isabel Allende

CC BY 2.0 - Foto van/door paal / Paal Leveraas

Isabel Allende (Lima, 2 augustus 1942) is een Chileens journaliste en schrijfster.

Levensloop

Isabel Allendes vader, Tomás Allende, een neef van Salvador Allende, was diplomaat. In 1945 scheidden haar ouders en keerde haar moeder terug naar Chili met haar drie kinderen. Van 1953 tot 1958 woonde zij eerst in Bolivia en vervolgens in Libanon. Zij bezocht er privéscholen, eerst een Amerikaanse, later een Engelse. In 1958 keerde zij terug naar Chili en maakte er de middelbare school af. Zij ontmoette daar haar latere echtgenoot Miguel Frías.

Van 1959 tot 1965 werkte Allende in Santiago voor de FAO, de Wereldvoedselorganisatie van de VN. In 1962 trouwde zij en het jaar erna werd haar dochter geboren. Allende verbleef geruime tijd in Europa, waar zij in Brussel en in Zwitserland woonde. In 1966 keerde ze terug naar Chili en werd haar zoon geboren.

Vanaf 1967 was Allende redactielid van het blad Paula en van 1973 …Lees verder op Wikipedia