Tom MacLeigh (ik-figuur) verruilt zijn liefdeloze ouderlijk huis voor een studentenbestaan in Boston. Daar raakt hij in de ban van de mooie Rachelle, maar hij is te verlegen om er iets mee te doen.
Onderwerp
Liefde, Vriendschap
Titel
Hard hart
Auteur
Ish Ait Hamou 1987-
Vertaler
Lies Lavrijsen
Verteller
Ivan Sonck  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Heavy heart
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2014
1 cd
Speelduur
4:44
Oorspr. uitgever
Manteau
Aantekening
Stem: Man Vlaamse stem

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bonzende harten, brullende lichamen

Veel geroezemoes rond de liefdesroman Hard hart van Ish Ait Hamou. Maar literair blijkt het een niemendalletje. En kan de uitgever een eindredacteur in dienst nemen?

Een choreograaf en danser met BV-status die aan het schrijven slaat? Dan strekt iedereen de nek. Ish Ait Hamou (26) maakte naam als jurylid van het populaire programma So You Think You Can Dance en reisde op vroege leeftijd in het kielzog van Hadise de wereld rond. De uit Vilvoorde afkomstige jongeman - die zichzelf een "storyteller" noemt - doet met zijn sympathieke uitstraling én halsbrekende moves dan ook geregeld een jong meisjeshart zwijmelen. Zijn debuut Hard hart, met een foeilelijke cover van Arne Quinze, is intussen goed voor veel geroezemoes én een instant derde druk. Maar veroorzaakt dat ook automatisch literaire vonken? Helaas. Dit is een verhaaltje van dertien in een dozijn.

"Intense en gewichtige" gevoelens en ronkende levenslessen voeren de boventoon in Hard hart. Niet verbazingwekkend in een roman met zo'n pathetische titel. Het boek vertelt de belevenissen van Tom Macleigh, een jongeman die met lede ogen het onprettige huwelijk van zijn slome vader en onvers…Lees verder

Altijd te laat komen

Ish Ait Hamou kan dansen. Zijn eerste roman over de zoektocht naar echte liefde bewijst dat hij ook kan schrijven.

Het móet. Iedere generatie opnieuw moeten jonge schrijvers romans schrijven over de allesverzengende eerste liefde, over het hevige verlangen naar die Ene Allesvervullende. Goethe schreefHet lijden van de jonge Werther op zijn vijfentwintigste. Ish Ait Hamou is zesentwintig.

Zoals het hoort in weltschmerz-romans over grote liefdes staat alles op het spel. Geen literaire spelletjes, geen postmoderne fratsen passen bij dat hooggestemde liefdesideaal. Hamou lijkt ongeremd romantisch. Maar de naïviteit die lang en goed gedoseerd de boventoon voert inHart hard, blijkt een zorgvuldig uitgezet dwaalspoor. Uiteindelijk knalt door de zoete klanken van Hamou's liefdesgeschiedenis een duistere en dreigende ondertoon, en blijkt niets wat het lijkt.

Ish Ait Hamou is bekend als danser, choreograaf en jurylid van de VTM-dansshowSo you think you can dance. Hij komt uit een Vilvoordse familie; zijn broer Mounir is acteur, onder meer in de filmLes Barons. Als kind ontdekte Ish Ait Hamou …Lees verder

VOOR DE TV

Er is, misschien, één manier om Hard hart van Ish Ait Hamou te redden: het beschouwen als een volstrekt naïef boek. Elke andere benadering van deze draak levert uitsluitend grote teleurstelling op.

Het spijt me, echt, maar don't believe the hype : Ish Ait Hamou heeft niet het Vlaamse debuut van het jaar geschreven - althans, laten we dat hopen. Zijn eerste roman, Hard hart , is ondanks de verschrikkelijke titel eventueel nog wel passabel te noemen, op middelbareschoolniveau. Maar dat hij je nu aangenaam getroffen doet opveren - nee.

Je zou zeggen: een goed begin is het halve werk - en het begin ís ook goed. Amerikaanse jongeman, Tom Macleigh, verlaat het kille nest van zijn ongelukkig getrouwde ouders en gaat studeren, in Boston. De afscheidsscène met zijn moeder, die altijd al veel meer geboeid was door allerlei tv-shows dan door haar jongste zoon, is zelfs sterk te noemen. Tom loopt de woonkamer in en gaat in haar gezichtsveld staan: 'Een ogenblik slaagde ik erin de onzichtbare verbinding tussen mijn moeder en haar parallelle wereld te verbreken en ik kondigde aan: "Ik moet gaan, mam." Ze keek me aan en nam mijn gezicht in haar koude, gerimpelde handen. Toen antwoor…Lees verder

Debuutroman van de 26-jarige Belg, vooral bekend als hiphopdanser, choreograaf en jurylid van het tv-programma 'So you think you can dance'. In een interview zegt hij dat voor hem schrijven even belangrijk is als dansen. Met dit boek heeft hij dat trachten te bewijzen. In België beleefde het boek al drie drukken in één maand tijd. Het is een romantisch liefdesverhaal met een zwart randje. De ik-verteller, Tom MacLeigh, verruilt zijn liefdeloze ouderlijk huis voor een studentenbestaan in Boston. Daar raakt hij in de ban van de mooie Rachelle, maar hij is te verlegen om er iets mee te doen. Als het happy end nadert, blijkt alles toch anders in elkaar te zitten dan de argeloze lezer dacht… De plot is aardig bedacht, hoewel niet écht origineel, maar de uitwerking laat wel te wensen over. De personages gaan niet echt leven, de omgeving evenmin. Als het verhaal zich afgespeeld had in Leuven in plaats van in Boston, had dat niets uitgemaakt. Kortom, een goed bedoelde, maar nog onrijpe roman …Lees verder

Over Ish Ait Hamou

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Paul Van Welden

Ish Ait Hamou (Vilvoorde, 9 april 1987) is een Belgisch televisiepresentator en auteur, en een voormalig (hiphop)danser en choreograaf van Marokkaanse komaf. Sinds 2017 is Hamou stadsambassadeur van de stad Vilvoorde.

Doorbraak

In 2005 kreeg Ait Hamou een opdracht als choreograaf bij Adidas in Duitsland, waarna hij een driejarige samenwerking aanging met het agentschap dat hem de opdracht bij Adidas bezorgde.

Televisie

Ait Hamou was in Nederland en Vlaanderen te zien als choreograaf in So You Think You Can Dance, waar hij later als jurylid zou fungeren. Daarnaast was hij onder andere te zien als choreograaf in Dansdate en als deelnemer in Terug naar eigen land. In 2016 presenteert hij het dansprogramma Alors on danse.

Filmografie

  • D5R: de film (2017) - als zichzelf

Bibliog…Lees verder op Wikipedia

Suggesties