Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Tekening van een generatieconflict in Rusland in de 19e eeuw tussen "nihilistische" (materialistische) jongeren en hun ouders.
Titel
Vaders en zonen / Ivan Toergenjev
Auteur
Ivan S. Toergenjev
Vertaler
Karel Van het Reve
Uniforme titel
Ottsy i deti
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Oorspr. titel
Otcy i deti
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Van Oorschot, 2010 | Andere uitgaven
191 p.
ISBN
9789028242425 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een van de bekendste romans van de Russische klassieke auteur Ivan Toergenjev (1818-1883). Hoofdthema van dit verhaal is een generatieconflict, waarin 'de zonen', de jonge arts Bazarov en zijn vriend Arkadi, zich afzetten tegen de ideeën van de oudere generatie. Bazarov is in Rusland het prototype geworden van de 'nihilist', die slechts waarde hecht aan de wetenschap en een materialistische filosofie verkondigt. Bazarovs afkeer van geloof en tradities leidt tot een botsing met de vader en oom van Arkadi. Ook treedt in het verhaal een feministe op, die door Toergenjev op satirische wijze wordt getekend. De roman lokte in Rusland heftige discussies uit. Afzonderlijke uitgave van de vertaling uit De Russische Bibliotheek van Van Oorschot. Vrij kleine druk.

Over Ivan S. Toergenjev

Ivan Sergejevitsj Toergenjev (Russisch: Ива́н Серге́евич Турге́нев, Ivan Sergejevitsj Toergenjev) (Orjol, 9 november 1818 – Bougival (bij Parijs), 3 september 1883) was een Russisch schrijver en dichter. Hij wordt gerekend tot de grote klassieke Russische schrijvers uit de 19e eeuw en belangrijk exponent van het Russisch realisme.

Biografie

Toergenjev was van (verarmde) adellijke afkomst en bracht zijn kinderjaren door op het domein van zijn heerszuchtige moeder te Spasskoje. In 1833 schreef Türgenov zich in aan de faculteit literatuur aan de universiteit van Moskou. Tussen 1834 en 1837 studeerde hij letteren en filosofie in Sint-Petersburg en van 1838 tot 1841 in Berlijn.

In de jaren 1840-1850 leerde Toergenjev een aantal mensen kennen die bepalend zouden zijn voor zijn verdere leven en denken. Te Berlijn maakte hij rond 1840 kennis met Nikolaj Stankevitsj en de latere anarchist Mi…Lees verder op Wikipedia