Boek
Nederlands

Ik neem het op

Ivo De Wijs (auteur), Nicolle Van den Hurk (illustrator)
Mas gaat op stap. Wat hoort hij? Hij neemt het op. AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Geluiden
Leesniveau
AVI 1, AVI M3
Titel
Ik neem het op
Auteur
Ivo De Wijs
Illustrator
Nicolle Van den Hurk
Taal
Nederlands
Editie
6
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2010 | Andere uitgaven
19 p. : ill.
ISBN
9789027676078 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Mas gaat met de recorder op stap en legt allerlei geluiden vast. Errste leesboekje met vrolijke afbeeldingen. De met kleur omkaderde illustraties op de rechterpagina laten de beschreven scènes zien: tekst en beeld sluiten goed op elkaar aan. Dunne, zwarte contourlijnen zorgen voor herkenbare figuren. Op de linkerpagina staat de tekst in korte zinnen en eenlettergrepige woorden; het woord microfoon is weergegeven in een afbeelding. Grote, schreefloze letter, geen hoofdletters, wel interpunctie. Deel uit de serie 'Maantjes'*, leesboekjes die aansluiten bij de 12 kernen van de methode Veilig leren lezen (tweede maanversie, 2003); de boekjes kunnen ook gebruikt worden naast de eerste maanversie (1991). Na ongeveer dertien weken leesonderwijs met deze leesmethode kunnen de kinderen dit boekje zelfstandig lezen, omdat dezelfde globaalwoorden en andere bekende woordjes worden gebruikt als uit de methode, AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.

Over Ivo De Wijs

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Ivo Alphonsus Henricus Maria de Wijs (Tilburg, 13 juli 1945) is een Nederlands cabaretier, oud-leraar Nederlands, tekst- en liedjesschrijver, en radiomaker.

Biografie

Samen met zijn hechte vriend Pieter Nieuwint (als componist, pianist en zanger), en met Richard Fritschy en Aggie Terlingen (deze laatsten werden later opgevolgd door Marnix Kappers) vormde hij tussen 1971 en 1980 de cabaretgroep Kabaret Ivo de Wijs. Samen met Don Quishocking vormde zijn groep de top van het Nederlandse cabaret, tussen Lurelei en Neerlands Hoop.

Later schreef hij vooral teksten voor anderen, waarvan zijn werk voor Jasperina de Jong (De Gekkin van de Gracht) en Eric Herfst wellicht het bekendst is. Een goed overzicht hiervan is te vinden in de bloemlezing Het gaat goed met Nederland (Nijgh & Van Ditmar, 2001, ISBN 90-388-84133). In 1989 werd de Kees Stipprijs aan hem toegekend.

De Wijs is tevens be…Lees verder op Wikipedia

Suggesties