Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Een onschuldig meisje

J. Bernlef (auteur)
+1
Een onschuldig meisje
×
Een onschuldig meisje Een onschuldig meisje

Een onschuldig meisje

Genre:
Een jonge basisschoolleraar in een klein dorp wordt door manipulaties van een meisje in zijn klas verdacht van seksueel misbruik.
Titel
Een onschuldig meisje
Auteur
J. Bernlef
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2015
165 p.
ISBN
9789021456263 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Twaalf dagen voor zijn overlijden op 29 oktober 2012 leverde Bernlef bij zijn uitgever drie voltooide manuscripten in. Dit is de laatste van de drie die wordt uitgegeven, na 'Onbewaakt ogenblik' en 'Wit geld'. Het is een bescheiden roman, spelend rond het jaar 2000, over een jongeman uit de stad die een aanstelling krijgt als leerkracht in groep 7/8 van een basisschool in een dorp. In die klas zit het meisje Lucille, een jaar ouder dan haar klasgenoten, lijdend onder het gebroken huwelijk van haar ouders en hunkerend naar aandacht. Deze ‘Lolita’ dringt zich aan haar leraar op en manipuleert de zaken zodanig dat ze uit de hand lopen en de dorpsbewoners zich tegen de nieuweling keren. Een sober verteld verhaal dat niet tot Bernlefs beste werk behoort, ook al omdat enkele losse eindjes de indruk geven dat de auteur meer met dit boek had gewild. Dat neemt niet weg dat het prettig is dat ook deze laatste Bernlef voor de lezer beschikbaar is gekomen.

Over J. Bernlef

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

J. Bernlef (pseudoniem voor Hendrik Jan Marsman, Sint Pancras, 14 januari 1937 – Amsterdam, 29 oktober 2012) was een Nederlands schrijver, dichter en vertaler. Vanaf 2002 publiceerde hij onder het pseudoniem Bernlef (zonder de initiaal J.), soms als Henk Bernlef (hij heeft eerder vertalingen gemaakt als Jan Bernlef).

Biografie

Bernlef bezocht de hbs in Haarlem en studeerde daarna enige tijd politieke en sociale wetenschappen.

Hij debuteerde in 1959 onder het pseudoniem J. Bernlef als dichter met Kokkels, en in hetzelfde jaar als prozaïst met Stenen spoelen. Voor Kokkels ontving hij in november 1959 de Reina Prinsen Geerligsprijs. In 1984 werd hij bij het grote publiek bekend met zijn roman Hersenschimmen, waarin hij het dementeringsproces uitvoerig beschrijft vanuit het oogpunt van een oude dementerende man. De roman werd in 1988 verfilmd door Heddy Honigmann en werd in 2006 in bew…Lees verder op Wikipedia