Boek
Nederlands

Het verboden rijk

J. Slauerhoff (auteur)

Het verboden rijk

In de reeks:
Het lot van de verbannen 16e-eeuwse Portugese dichter Camões en dat van een 19e-eeuwse Ierse marconist vallen samen in een schipbreuk voor het schiereiland Macao.
Titel
Het verboden rijk
Auteur
J. Slauerhoff
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 1993 | Andere uitgaves
163 p.
ISBN
90-214-9669-0

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 9 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een klassiek geworden roman uit 1932, waarin de belevenissen worden beschreven van de dichter Luis de Camões (ca. 1524-1580) die zich inscheept op een vloot die omstreeks het midden van de zestiende eeuw vanuit Lissabon wordt uitgezonden naar de Chinese haven Macao. Als zijn schip voor de kust vergaat, komt hij als schipbreukeling aan op een voor het vasteland liggend eiland. Vier eeuwen later strandt een Ierse marconist op dezelfde kust. Het zijn niet de overeenkomsten in hun beider lot, maar het is of zij kennis hebben van elkanders leven, waardoor de dichter gaat leven in de marconist en de marconist dreigt onder te gaan in de dichter.

Over J. Slauerhoff

Jan Jacob Slauerhoff (Leeuwarden, 15 september 1898 – Hilversum, 5 oktober 1936), auteursnaam J. Slauerhoff, was een van de belangrijkste Nederlandse dichters en romanschrijvers van het interbellum.

Tweemaal gebruikte hij het pseudoniem "John Ravenswood", namelijk bij zijn bundels Oost-Azië (1928) en Mo yang ke (1930). Na zijn dood verschenen enkele werken onder andere naamsvarianten, zoals "J.J. Slauerhoff".

Levensloop

Vroege jaren (1898-1923)

Jan Jacob Slauerhoff (roepnaam "Jan", voor zijn vrienden "Slau") werd geboren als vijfde van zes kinderen in een protestants middenstandsmilieu in Leeuwarden. Hij leed aan aanvallen van astma. Om hierin verlichting te brengen bracht hij ieder jaar enkele maanden door op Vlieland bij zijn familie van moederskant.

Slauerhoff ging naar de HBS in Leeuwarden. I…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek