Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Een wereld voor Mus

Jaak Dreesen (auteur), Benjamin Leroy (illustrator)
+1
Een wereld voor Mus
×
Een wereld voor Mus Een wereld voor Mus
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Vanuit de boom kan Mus de hele wereld aan. Dan verschijnt er iets zwarts in de boom. Iets zwarts met een bek en poten, dat 'kras! kras!' roept. Mus vindt het eng en spannend tegelijk. Het zwarte ding heet Kraai en neemt Mus mee uit de boom.
Leesniveau
AVI M3, AVI 2
Titel
Een wereld voor Mus
Auteur
Jaak Dreesen
Illustrator
Benjamin Leroy
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2009 | Andere uitgaven
[28] p. : ill.
ISBN
9789058385703

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De wereld van Mus beperkt zich tot zijn boom in het veld en daar is hij best tevreden mee, totdat hij Kraai ontmoet. Kraai laat hem niet alleen met het bos, de zee en het boerenland kennismaken, maar leert hem wat vriendschap betekent en dat de wereld groot en mooi is. Bijzonder origineel geïllustreerd prentenboek in verschillende technieken. Er wordt met verf, krijt, potlood, pen en collagetechnieken gewerkt en bovendien zijn kleine, menselijke portretjes opgenomen voor de koppen van insecten. Zoals precies aansluit bij het verhaal wordt alles vanuit vogelperspectief weergegeven. De zwart gedrukte tekst staat in de platen en varieert van vijf tot zeventien regels per prent. De dialoog tussen beide vogels en de gedachten van de kleine, beetje bange Mus worden beschreven in een vlot, modern taalgebruik dat zich prettig laat voorlezen. Op de schutbladen zijn kraaienveren afgebeeld met een veertje van Mus daartussen. Mooi uitgegeven prentenboek voor kleuters die net zo nieuwsgierig zijn …Lees verder

Een wereld voor Mus

Mus woont in een grote boom in het veld. Mus is sterk en slim, vindt hij zelf.Het wordt avond en Mus heeft het koud. Plots ziet Mus iets groots en zwarts. Iets dat kras, kras zegt. Mus maakt zich klein en verstopt zich, maar hij hoeft niet bang te zijn want de kraai is lief. Samen delen ze een stuk brood. Kraai nodigt Mus uit naar het bos. In het bos zitten ze knus in het nest van Kraai. Samen vliegen ze naar de zee. Mus weet niet wat de zee is en is enorm onder de indruk als hij samen met Kraai over de zee vliegt. Mus voelt zich blij met “grote” Kraai. Op het einde van de dag vliegen ze samen naar de boom in het veld. Het was een fijne dag. Mus heeft de wereld ontdekt en hij heeft een vriend gevonden. Er komen veel klanknabootsingen voor in het boek: kra kra, zwoetsj, pik pik pik. Dit geeft een leuke sfeer aan het boek. Deze sfeer wordt ook weergegeven in de tekeningen. De illustraties zijn enorm afwisselend: soms een drukke, vol getekende bladzijde, dan weer een bladzijde waarop …Lees verder

Over Jaak Dreesen

Jaak Dreesen (Bocholt, 24 januari 1934 – Leefdaal, 23 september 2022) was een Vlaamse journalist en schrijver van jeugdboeken.

Hij was vanaf 1960 journalist bij het Vlaamse weekblad De Bond, het ledenblad van de Bond van Grote en Jonge Gezinnen. Later zou hij er de hoofdredacteur van worden. Hij schreef ook hoorspelen en liedjesteksten (onder anderen voor Miel Cools en Lize Marke, voor wie hij de tekst leverde van het lied waarmee ze voor België deelnam aan het Eurovisiesongfestival 1965). In 1963 publiceerde hij een boek over kleinkunst: De kleine kaarten op tafel.

Pas op 44-jarige leeftijd debuteerde hij als auteur van een jeugdboek: Zand erover! (1978). Sedertdien heeft hij er meer dan dertig geschreven, zowel voor jonge kinderen als voor adolescenten. Hij schreef vaak over ernstige onderwerpen zoals ziekte, dood, oorlog, echtscheiding... in een sfeervolle, sobere en poëtische stijl.

Dreesen overleed thuis in Leefdaal op 23 septem…Lees verder op Wikipedia