Boek
Nederlands

Ik loop weg!

Jaak Dreesen (auteur), Ingrid Godon (illustrator)
+1
Ik loop weg!
×
Ik loop weg! Ik loop weg!
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Matthijs loopt weg en drijft in een bootje een heel eind de rivier af, totdat de postbode hem vindt en terugbrengt. Oblong prentenboek met zachtgekleurde tekeningen. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Weglopen
Titel
Ik loop weg!
Auteur
Jaak Dreesen
Illustrator
Ingrid Godon
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2005
[28] p. : ill.
ISBN
9789058383242 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Weglopen - Verdwalen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Boze wolven en eikenhouten stoeltjes

De Sint kan rustig achterover leunen dit jaar. Een prentenboek is een geknipt sinterklaascadeau voor kleuters. Hij kan kiezen uit een mooi aanbod.
Ik loop weg!

Jaak Dreesen & Ingrid Godon Net als klein konijn in Mama, jij bent de liefste heeft het hoofdpersonage in dit prentenboek klachten over zijn ouders. Matthijs beslist bij het opstaan dat hij vandaag wegloopt en zich door niemand laat tegenhouden. Niet dat zijn ouders daarvoor enige moeite doen: papa telefoneert druk met zakenrelaties in Japan, mama lakt haar nagels. Matthijs vertrekt op tocht langs een rivier. Terwijl hij de wolken, duiven en ganzen observeert, wordt het steeds later en reiken de golven steeds hoger. Gelukkig voor Matthijs duikt er een behulpzame postbode op wanneer het net iets te spannend wordt. Die brengt hem netjes weer thuis - net als Komako Sakai geeft ook Jaak Dreesen te snel toe aan het happy end . Het verhaal van dit prentenboek is nogal mager, de tekst getuigt van weinig talige creativiteit en ook de spanningsopbouw had beter gekund. Gelukkig is de tekst summier genoeg om ruimte te laten voor de krachtige illustraties van Ingrid Godon. Z…Lees verder

Op een dag weet Matthijs het zeker: als hij uit bed stapt , zegt hij: "Vandaag doe ik het: vandaag loop ik weg." Pappa telefoneert met Japan en mama lakt haar nagels rood en ze schenken geen aandacht aan wat Matthijs zegt. Als hij het huis verlaat, krijgt hij nog een knuffel en dan gaat hij naar de rivier om met het bootje te gaan varen. Hij voelt zich een piraat en een kapitein en hij kijkt omhoog naar een vliegtuig waar papa misschien wel in zit op weg naar Japan of Amerika. Als het donker wordt, is Matthijs opeens niet meer zo zeker van zijn avontuur, maar gelukkig komt er een postbode die hem mee terugneemt achter op de fiets. Tekst en tekeningen vanuit een bijzonder treffend perspectief, geven pakkend de wereld en het avontuur van Matthijs weer: de mooie nagels van de moeder, de drukke vader aan de telefoon, Matthijs die nog even achterom kijkt, de golven die woester en donkerder lijken als het later wordt en tenslotte de brede, grote rug van de postbode. De platen zijn iets grot…Lees verder

Ik loop weg!

Matthijs stapt uit zijn bed en beslist: Vandaag doe ik het, vandaag loop ik weg! Zijn vader is druk bezig te telefoneren naar Japan: Yes, yes. Zijn moeder is druk bezig haar nagels te lakken. Matthijs zegt nog een keer: Vandaag loop ik weg. Maar zijn ouders reageren niet. Hij doet drie appels in zijn rugzak en vertrekt. Hij loopt naar de rivier en gaat er in een bootje zitten. Hij ziet witte wolken, koeien, paarden, duiven. Hij denkt aan mama, die vast haar nagels lakt. Hij ziet een vliegtuig en denkt aan papa, misschien op weg naar Japan. Maar het wordt plotseling donker en de wind waait hard. Opeens is Matthijs niet zo zeker meer of hij wel weg wil. Op de oever fietst de postbode voorbij. Hij haalt met een stok het bootje naar de oever en brengt Matthijs achter op de fiets naar huis. Een heel mooi geïllustreerd prentenboek. De prenten zijn sober, de details worden achterwege gelaten. Het begin is vrij direct (nl. vandaag loop ik weg), wat lichtjes afschrikt. De vraag is of kleuters …Lees verder

Over Jaak Dreesen

Jaak Dreesen (Bocholt, 24 januari 1934 – Leefdaal, 23 september 2022) was een Vlaamse journalist en schrijver van jeugdboeken.

Hij was vanaf 1960 journalist bij het Vlaamse weekblad De Bond, het ledenblad van de Bond van Grote en Jonge Gezinnen. Later zou hij er de hoofdredacteur van worden. Hij schreef ook hoorspelen en liedjesteksten (onder anderen voor Miel Cools en Lize Marke, voor wie hij de tekst leverde van het lied waarmee ze voor België deelnam aan het Eurovisiesongfestival 1965). In 1963 publiceerde hij een boek over kleinkunst: De kleine kaarten op tafel.

Pas op 44-jarige leeftijd debuteerde hij als auteur van een jeugdboek: Zand erover! (1978). Sedertdien heeft hij er meer dan dertig geschreven, zowel voor jonge kinderen als voor adolescenten. Hij schreef vaak over ernstige onderwerpen zoals ziekte, dood, oorlog, echtscheiding... in een sfeervolle, sobere en poëtische stijl.

Dreesen overleed thuis in Leefdaal op 23 septem…Lees verder op Wikipedia