Boek
Nederlands

Oma in de zomerwei

Jaak Dreesen (auteur), Anne Westerduin (illustrator)
+1
Oma in de zomerwei
×
Oma in de zomerwei Oma in de zomerwei
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Petra gaat met haar moeder op bezoek bij haar dementerende oma, die haar herkent als het gestorven zusje van mama. Prentenboek met sprekende illustraties in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Dementie, Grootouders
Titel
Oma in de zomerwei
Auteur
Jaak Dreesen
Illustrator
Anne Westerduin
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2005
[28] p. : ill.
ISBN
9789044804959 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Grootouders (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De tekst en de tekeningen in dit warme prentenboek over een demente oma helpen kinderen de geestelijke aftakeling bij oude mensen te begrijpen en ermee omgaan. De kleine Petra bezoekt met haar mama oma in het tehuis 'De Zomerwei'. Dreesen maakt zonder veel beschrijving aanschouwelijk hoe oma hen niet herkent en hoe pijnlijk dat is voor mama. Oma's geest wordt in beslag genomen door de herinnering aan haar lang geleden verdronken dochtertje Emma. Als Petra een kinderliedje zingt dat ze van haar mama leerde, 'herkent' oma Emma in haar. Dan is ze niet meer de beleefde, afstandelijke mevrouw, maar wel een blije oma, die met haar kleindochtertje danst en bij het afscheid Petra knuffelt en haar dochter kust. Dat ze daarbij een beetje huilt, heeft ook met geluk te maken. Het boek eindigt zoals het begint: met mama en Petra op de trein. Toch is er iets fundamenteel veranderd: nu kijken ze niet meer zwijgend naar buiten, nu praten ze samen lacherig over een toekomst waarin Petra een mama en ma…Lees verder
Fijngevoelig prentenboek over Petra die met mama op bezoek gaat bij haar dementerende oma in 'De Zomerwei'. Oma herkent de twee niet als familieleden. Maar zodra het meisje al spelende een voor oma bekend liedje zingt over een gestorven kindje, wordt Petra plotseling door oma 'herkend' als zijnde het jong gestorven zusje van mama. Het omslag suggereert misleidend: 'Ze keert terug in de tijd, en terug naar Petra en mama'. De paginagrote, ingekaderde, kleurrijke illustraties zijn sfeervol en schilderachtig waarbij de dik aangezette zwarte contourlijnen een grote rol spelen. De warme lichaamstaal is krachtig en duidelijk; er is gewerkt met afsnijdingen. De tekstblokken op de linkerpagina's bestaan uit korte zinnen gedrukt in een duidelijk lettertype. De schrijfstijl is verhalend met gebruikmaking van dialogen. De typische kinderlogica van Petra is aandoenlijk en reëel evenals het, in eerste instantie, afwijzende gedrag van de dementerende vrouw richting haar dochter. Gebonden uitgave, gl…Lees verder

Oma in de zomerwei

Petra en mama reizen met de trein naar oma in het tehuis. Aan de gelaatsuitdrukking van mama kan je zien dat het geen prettig bezoek wordt. Petra kijkt niet begrijpend naar mama. Oma staat voor het raam. Tekenend is deze zin: Ze zou mama en Petra kunnen zien. Het duidt op de afgesloten wereld van dementie. Oma reageert niet op mama, maar dat doet ze wel als Petra een oud liedje begint te zingen. Het herinnert haar aan haar overleden dochtertje Emma. Even is oma uit haar verdoving ontwaakt. Inderdaad, kinderen slagen er het vaakst in om door het pantser van demente mensen te breken. En het is heel mooi als Petra dan op de trein naar huis tegen mama zegt: Als ik later een kind heb en jij mijn naam niet meer weet, komt mijn kind voor jou liedjes zingen. In dit boek vertellen de prenten minstens evenveel als de tekst. Het is geschikt om dementie bespreekbaar te maken.

Over Jaak Dreesen

Jaak Dreesen (Bocholt, 24 januari 1934) is een Vlaamse journalist en schrijver van jeugdboeken.

Hij was vanaf 1960 journalist bij het Vlaamse weekblad De Bond, het ledenblad van de "Bond van Grote en Jonge Gezinnen". Later zou hij er de hoofdredacteur van worden. Hij schreef ook hoorspelen en liedjesteksten (onder anderen voor Miel Cools en Lize Marke, voor wie hij de tekst leverde van het lied waarmee ze voor België deelnam aan het Eurovisiesongfestival 1965). In 1963 publiceerde hij een boek over kleinkunst: De kleine kaarten op tafel.

Pas op 44-jarige leeftijd debuteerde hij als auteur van een jeugdboek: Zand erover! (1978). Sedertdien heeft hij er meer dan dertig geschreven, zowel voor jonge kinderen als voor adolescenten. Hij schrijft vaak over ernstige onderwerpen zoals ziekte, dood, oorlog, echtscheiding... in een sfeervolle, sobere en poëtische stijl.

Jeugdboeken

Suggesties