Boek
Nederlands

Waar ik was ... toen ik nog niet geboren was

Jaak Dreesen (auteur), Kristina Ruell (illustrator)
+1
Waar ik was ... toen ik nog niet geboren was
×
Waar ik was ... toen ik nog niet geboren was Waar ik was ... toen ik nog niet geboren was

Waar ik was ... toen ik nog niet geboren was

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Wanneer Emma vraagt waar ze was voordat ze geboren werd, vertelt moeder haar over hoe ze groeide in mama's buik. Prentenboek met grote, fantasievolle schilderingen in bijzondere kleuren. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Baby's, Voortplanting
Titel
Waar ik was ... toen ik nog niet geboren was
Auteur
Jaak Dreesen
Illustrator
Kristina Ruell
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2004
[28] p. : ill.
ISBN
90-5838-265-6 9789058382658 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Gezinsuitbreiding (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit aantrekkelijke boekje is een goede hulp voor ouders die hun kleine kinderen willen uitleggen hoe ze verwekt en geboren werden. De twaalf paginagrote illustraties en de kleinere vignetten op de twaalf tekstbladzijden ogen eenvoudig en kleurig: de tekeningen zijn niet minutieus gedetailleerd maar blijven beperkt tot essentiële en herkenbare vormen, met vrij grote kleurenvlakken en af en toe ook grappige details, zoals een eendje op een drijvende klomp in een Amsterdamse gracht of het paartje sneeuwpoppen in een hoekje van de witte wereld voor het raam. De tekst is kort, gemiddeld vijf regels, en vrij eenvoudig. Hij vertelt over de groei van de baby in mama's buik tot de geboorte. Dat gebeurt in tien pagina's: eentje voor de tijd dat de baby er nog helemaal niet was en dan eentje per maand zwangerschap, van de verwekking tot de geboorte. In elk blokje tekst wordt iets gezegd over de weersomstandigheden (zomer, herfststorm, sneeuw in de winter, lente...), iets over de buitenwereld (aa…Lees verder
Vierkant prentenboek waarin mama voor haar 7-jarige dochter een antwoord schrijft op de vraag: 'Waar was ik toen ik nog niet geboren was?' Zij vertelt hoe dochter Emma in de zomer werd verwekt, stilletjes groeide in haar buik, groter werd en zich verder ontwikkelde tot compleet mens en hoe zij uiteindelijk in het het licht van het voorjaar werd geboren. Het verhaal heeft het karakter van een poëtische vertelling, waarin blijdschap, liefde, geborgenheid en vertrouwen in (nieuw) leven de centrale thematiek is. Elke maand van de zwangerschap heeft een pagina. De schreefloze tekst is gedrukt op de linkerpagina (behalve bij de omarmende eerste en laatste pagina), rechts mooi aangevuld met paginagrote kleurige, warme, levendige schilderingen. De auteur heeft veel (bekroonde) titels op zijn naam staan; van de illustratrice is dit het eerste (veelbelovende) resultaat. Een prentenboek voor kinderen vanaf ca. 5 jaar, dat uitstekend geschikt is voor thuis en op school: samen lezen, voorlezen, ve…Lees verder

Waar ik was... toen ik nog niet geboren was

Emma wil weten waar ze vandaan komt. Mama schrijft haar (voor) geschiedenis maand na maand voor haar op. Op zeer poëtische wijze wordt voorgesteld hoe mama en papa aan zee blij en bloot en gelukkig waren. Hoe in mama’s buik een kindje groeide en wat er allemaal gebeurde. Vooral de gevoelens van de ouders komen sterk naar voor. Je krijgt per maand een linkerpagina met de tekst en een kleine illustratie over het belangrijkste wat die maand met de baby gebeurde. De rechterpagina is één tekening die dit nog duidelijker, vollediger illustreert. De vloeiende tekenstijl spreekt mij niet aan, maar past wel bij het poëtische van het verhaal. Het is zeker niet grappig of leerrijk, maar enkel poëtisch. De verliefde zielen onder ons en toekomstige ouders zullen er misschien hun gading in vinden.

Over Jaak Dreesen

Jaak Dreesen (Bocholt, 24 januari 1934) is een Vlaamse journalist en schrijver van jeugdboeken.

Hij was vanaf 1960 journalist bij het Vlaamse weekblad De Bond, het ledenblad van de "Bond van Grote en Jonge Gezinnen". Later zou hij er de hoofdredacteur van worden. Hij schreef ook hoorspelen en liedjesteksten (onder anderen voor Miel Cools en Lize Marke, voor wie hij de tekst leverde van het lied waarmee ze voor België deelnam aan het Eurovisiesongfestival 1965). In 1963 publiceerde hij een boek over kleinkunst: De kleine kaarten op tafel.

Pas op 44-jarige leeftijd debuteerde hij als auteur van een jeugdboek: Zand erover! (1978). Sedertdien heeft hij er meer dan dertig geschreven, zowel voor jonge kinderen als voor adolescenten. Hij schrijft vaak over ernstige onderwerpen zoals ziekte, dood, oorlog, echtscheiding... in een sfeervolle, sobere en poëtische stijl.

Jeugdboeken