Boek
Nederlands

Een mensenleven geleden : in het voetspoor van de bevrijding

Jaap Robben (auteur)
+1
Een mensenleven geleden : in het voetspoor van de bevrijding
×
Een mensenleven geleden : in het voetspoor van de bevrijding Een mensenleven geleden : in het voetspoor van de bevrijding

Een mensenleven geleden : in het voetspoor van de bevrijding

Genre:
Artikelen over de omgang met de erfenis van de Tweede Wereldoorlog naar aanleiding van een wandeltocht die de auteur maakte in het kader van 75 jaar Market Garden.
Titel
Een mensenleven geleden : in het voetspoor van de bevrijding
Auteur
Jaap Robben
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Geus, 2019
70 p.
ISBN
9789044543193 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 3 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Jaap Robben volgde 75 jaar na Market Garden het spoor van de geallieerden en liep van het Belgische Lommel naar het Gelderse Renkum. De verhalen die hij onderweg optekende, verschenen in 'De Gelderlander', het 'Brabants Dagblad' en het ‘'indhovens Dagblad'. In 'Een mensenleven geleden' zijn ze gebundeld. Bij aanvang verwachtte hij op geschiedenis met roestvlekken te stuiten, maar tot zijn eigen verbazing kwam hij in contact met mensen die een verhaal te vertellen hadden. Rode draad door de bundel is de overgang van herinnering naar verhaal. Nu steeds minder ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog overblijven, gieten we de bezettingsperiode in nieuwe vormen. Zo bezoekt Robben een Duitse bunker die vandaag de dag fungeert als escape-room. Hij ontmoet een fervent verzamelaar van geallieerde en nazi-uniformen. En hij spreekt af met re-enactors die Market Garden naspelen. Het leidt tot verbazing en ongemak bij de wandelende auteur. Pocketuitgave; normale druk; geen illustraties.

Over Jaap Robben

CC BY 3.0 - Foto van/door Whyilovethisbook

Jaap Robben (Oosterhout, 22 juni 1984) is een Nederlandse auteur en toneelschrijver.

Leven

Robben wilde eigenlijk archeoloog worden, maar sloot eerst zijn studie in het vak Milieu-Maatschappijwetenschappen af. Daarna ging hij naar het Koningstheateracademie in 's-Hertogenbosch. Vanaf 2008 was hij twee jaar lang de stadschrijver (stadsdichter) van Nijmegen.

Sinds 2004 heeft Robben meerdere van zijn boeken gepubliceerd, waarvan sommige prijzen hebben gewonnen. Naast zijn gedichten, prentenboeken en romans schrijft hij ook teksten voor theaters. Hij geeft lezingen en verantwoordelijke workshops voor creatief schrijven.

Prijzen

  • 2009: Voorstellijst voor de Fintro Literatuurprijs in de sectie Jeugdliteratuur voor Zullen we een bos beginnen?
  • 2011: White Raven van de Internationale Jeugdbibliotheek München voor De Zuurtjes
  • 2015: Nederlandse Boekha…Lees verder op Wikipedia