Boek
Nederlands

Suzie Ruzie en de stinkvinger

Jaap Robben (auteur), Benjamin Leroy (illustrator)
+1
Suzie Ruzie en de stinkvinger
×
Suzie Ruzie en de stinkvinger Suzie Ruzie en de stinkvinger
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Suzie en Hond spelen een grappig raadspelletje: kun je ruiken wat dit is? Eerst kiezen ze lekkere geurtjes. Maar dan bedenkt Suzie een heel vies luchtje dat Hond moet raden. Prentenboek met dunkartonnen bladzijden en humoristische kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Ruiken
Titel
Suzie Ruzie en de stinkvinger
Auteur
Jaap Robben
Illustrator
Benjamin Leroy
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2016 | Andere uitgaven
[26] p. : ill.
ISBN
9789025761653 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Zintuigen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Suzie en Hond vervelen zich, en bedenken een spelletje om de tijd te verdrijven. Om de beurt laten ze elkaar geblinddoekt een geurtje ruiken. Hond kiest voor makkelijk te raden geurtjes, maar dan is Suzie aan de beurt. Waar komt die vieze stank op haar vinger toch vandaan? Het is niet de stank van een beschimmelde perzik of de tenenkaas van opa, maar wat is het dan wel? Mooi vormgegeven, stevig kartonboek met expressieve, cartooneske illustraties. De hilarische clou is misschien niet direct voor jonge kinderen herkenbaar, maar ze zullen genieten van de stinkende voorwerpen die voorbijkomen als Hond moet raden. De tekst op rijm loopt soepel en heeft een goed ritme. Tekst, typografie en beeld vormen een mooi samenspel en vertellen samen het verhaal. Jaap Robben maakte eerder samen met illustrator Benjamin Leroy onder meer 'De zuurtjes' en de dichtbundel 'Als iemand ooit mijn botjes vindt', die in 2013 werd bekroond met een Vlag en Wimpel. Tegelijkertijd verscheen 'Suzie Ruzie en het sch…Lees verder

Suzie Ruzie en de stinkvinger

Suzie Ruzie is een eigenzinnige kleuter met heel wat fantasie. Terwijl opa zijn taak als oppas niet zo ter harte neemt - hij slaapt namelijk - speelt Suzie een spelletje met Hond: 'Raad eens wat je ruikt'.

Suzie kan alles raden wat Hond haar onder de neus stopt. Maar Hond raadt het vieze luchtje dat Suzie hem laat ruiken maar niet. Suzie geeft wel tips maar het blijft te moeilijk. Uiteindelijk blijkt het de geur van Suzies navel te zijn. Nooit geweten dat dit kan verward worden met schimmelkaas of opa's sok!

Dit knotsgekke verhaaltje op een fijn rijm laat voor het grootste deel Suzie zelf aan het woord. Dat zorgt ervoor dat het verhaaltje vlot voorleest en tof is om naar te luisteren. Bovendien druipt de deugnieterij er af en merk je dat Suzie lekker toch slimmer is dan Hond. Het is ook mooi geïllustreerd. De prenten zijn grappig en leuk om naar te kijken. Vooral de gezichtsuitdrukkingen van Suzie en Hond zijn hilarisch. Leuk dat Suzie op die manier ook op de …Lees verder

Over Jaap Robben

CC BY 3.0 - Foto van/door Whyilovethisbook

Jaap Robben (Oosterhout, 22 juni 1984) is een Nederlandse auteur en toneelschrijver.

Leven

Robben wilde eigenlijk archeoloog worden, maar sloot eerst zijn studie in het vak Milieu-Maatschappijwetenschappen af. Daarna ging hij naar het Koningstheateracademie in 's-Hertogenbosch. Vanaf 2008 was hij twee jaar lang de stadschrijver (stadsdichter) van Nijmegen.

Sinds 2004 heeft Robben meerdere van zijn boeken gepubliceerd, waarvan sommige prijzen hebben gewonnen. Naast zijn gedichten, prentenboeken en romans schrijft hij ook teksten voor theaters. Hij geeft lezingen en verantwoordelijke workshops voor creatief schrijven.

Prijzen

  • 2009: Voorstellijst voor de Fintro Literatuurprijs in de sectie Jeugdliteratuur voor Zullen we een bos beginnen?
  • 2011: White Raven van de Internationale Jeugdbibliotheek München voor De Zuurtjes
  • 2014: Grote Inktslaaf Li…Lees verder op Wikipedia