Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Als de instelling waarin de gehandicapte broer van Brian woont, wordt gerenoveerd, besluit hun vader om de 13-jarige Brian tijdens diens vakantie voor zijn broer te laten zorgen.
Titel
Zomervacht
Auteur
Jaap Robben
Taal
Nederlands
Uitgever
Breda: De Geus, 2023 | Andere uitgaven
316 p.
Aantekening
Filmeditie
ISBN
9789044549478 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Mannen onder elkaar

Roman. Een vroegwijze jongen, zijn gehandicapte broer en ouders die het laten afweten, dat zijn de ingrediënten van het ontroerende Zomervacht.

Brian is pas 13 jaar maar krijgt in Zomervacht, de nieuwe roman van Jaap Robben (34), toch een zomervakantie lang de verantwoordelijkheid voor zijn gehandicapte broer Lucien. Hij reageert volwassener dan de vier mannen om hem heen op het aftandse caravanveldje waar hij woont. Naast zijn alcoholistische vader, die hele dagen weg is en altijd zonder geld thuiskomt, wonen er twee louche buurmannen in een loods waar ze duistere handeltjes drijven. De 'huurder' van de andere vervallen caravan, Emile, is weggevlucht uit een kapot huwelijk.

De omstandigheden waarin Brian opgroeit, zijn schrikbarend en dat zélfs de politie niet de kinderbescherming inroept, is pijnlijk. Bij de scheiding van hun ouders zijn Brian en Lucien verdeeld: Brian werd met zijn vader weggestuurd, Lucien bleef onder de verantwoordelijkheid van de moeder. Hij is zwaar geestelijk en lichamelijk gehandicapt - Brians vader Maurice gebruikt het woord mongool. Als Lucien de puberleeftijd bereikt, is hij niet …Lees verder

Zomervacht

Eerste zin. Ik dacht dat we zomaar een stukje gingen rijden.

Van tijd tot tijd – maar veel te weinig – gaat de dertienjarige Brian samen met zijn vader Maurice op bezoek bij zijn drie jaar oudere broer Julien. Die zit in een psychiatrische instelling waar een kettinkje verhindert dat de ramen meer dan een paar centimeter open kunnen en de vloer gedweild wordt met de geur van zwembad. Veel meer dan op zijn bed liggen en ‘Moe-wah-wah’ kreunen doet Julien niet, al kan hij soms ook agressief uit de hoek komen. Brian houdt er een uitgescheurde oorlel aan over. Tijdens verbouwingen zou een aantal kinderen thuis opvang moeten krijgen, legt de directeur Maurice uit, die daar niets voor voelt, tot hij hoort dat er een financiële compensatie wordt voorzien. Julien is daarop heel erg welkom, waarna Maurice de hulpbehoevende jongen overlevert aan de zorgen van zijn broer en de andere aangespoelden op de camping waar ze wonen. Brian ontfermt zich zich naar best vermogen over zijn broer en fantaseert intussen over seks met Sel…Lees verder

De Nederlandse auteur (1984) publiceerde poëzie en verhalen voor kinderen, maar brak door met zijn meermaals bekroonde romandebuut 'Birk'*. Net als de jonge Mikael uit 'Birk' woont de 13-jarige Brian op een desolate plek bij één ouder, die het onmogelijke van hem verlangt. Met zijn gescheiden vader betrekt Brian een aftandse caravan. Zijn oudere broer Lucien zit wegens ernstige verstandelijke en fysieke beperkingen in een instelling. Als die instelling tijdens de zomer gerenoveerd wordt, weigert de vader eerst om Lucien tijdelijk op te vangen, tot hij hoort over een vergoeding en bedenkt dat Brian vakantie heeft. Dus haalt hij Lucien naar de caravan en maakt van Brian zijn verzorger. Een titanenklus want Lucien kan niet spreken en knalt uit elkaar van frustraties om zijn beperkingen. Hoe schrijnend en kansarm de situatie ook is, er groeit een aandoenlijke liefdevolle band tussen de broers. De compositie is ijzersterk, de stijl toegankelijk maar erg raak en nergens wordt de toon larmoy…Lees verder

Zomervacht

De kaft en titel spreken me meteen aan. Je ziet een foto van een bij op een witte zachte achtergrond. Gele letters ‘Zomervacht’ geven me een zacht dromerig gevoel.Brian, een dertienjarige jongen, vertelt ons zijn verhaal. Zijn verhaal: Hoe het is om met je vader in een bouwvallige caravan te wonen. Hoe het is om een broer te hebben die verstandelijk en fysiek gehandicapt is en die jij maar af en toe bezoekt in de instelling waarin deze verblijft. Hoe het is om een afwezige moeder te hebben.

Hij vertelt hoe hij de situatie beleeft, wanneer zijn vader plots wegens financiële voordelen beslist om zijn broer (weliswaar tijdelijk) in ‘huis’ te nemen. Dit zal gedurende de zomervakantie zijn en Brian wordt al snel verantwoordelijk gesteld voor zijn broer. De broederliefde tussen deze twee is zeer aanwezig, maar Brian wordt als dertienjarige toch opgezadeld met een verantwoordelijkheid die een normale puber niet zou moeten nemen.

Het boek verte…Lees verder

Mijn broeders hoeder

Liefdevolle schets van mannenhuishouden dat ontspoort.

Lucien, de gehandicapte broer van de 13-jarige Brian is met zijn voet in een stuk glas getrapt. "Het is mijn schuld", zegt Brian, "ik heb niet goed opgelet." Emile, de man die bij Brian en zijn vader een caravan huurt, denkt daar anders over: "Je doet wat je kunt. Iemand als je broer bezeert zich snel. Je bent als een soort vacht voor hem. Zonder jou had hij vast nog meer schrammen en blauwe plekken opgelopen."

'Zomervacht' is de titel van de nieuwe roman van Jaap Robben. Zijn eerste roman 'Birk' werd goed ontvangen, kreeg prijzen en werd een verkoopsucces. 'Zomervacht' is een waardig opvolger en heeft alle ingrediënten in zich om hetzelfde pad te volgen.

Het uitgangspunt is goed: Lucien zit ('ligt' schrijft Robben treffend) in een instelling. Als de verbouwing daar uitloopt krijgt pa het verzoek zijn zoon voor een maand of wat in huis te nemen. Pa's ex, moeder van beide zoons, is op huwelijksreis met haar nieuwe vriend, zo weet de directeur van de instelling hem…Lees verder

Over Jaap Robben

CC BY 3.0 - Foto van/door Whyilovethisbook

Jaap Robben (Oosterhout, 22 juni 1984) is een Nederlandse auteur en toneelschrijver.

Leven

Robben wilde eigenlijk archeoloog worden, maar sloot eerst zijn studie in het vak Milieu-Maatschappijwetenschappen af. Daarna ging hij naar het Koningstheateracademie in 's-Hertogenbosch. Vanaf 2008 was hij twee jaar lang de stadschrijver (stadsdichter) van Nijmegen.

Sinds 2004 heeft Robben meerdere van zijn boeken gepubliceerd, waarvan sommige prijzen hebben gewonnen. Naast zijn gedichten, prentenboeken en romans schrijft hij ook teksten voor theaters. Hij geeft lezingen en verantwoordelijke workshops voor creatief schrijven.

Prijzen

  • 2009: Voorstellijst voor de Fintro Literatuurprijs in de sectie Jeugdliteratuur voor Zullen we een bos beginnen?
  • 2011: White Raven van de Internationale Jeugdbibliotheek München voor De Zuurtjes
  • 2014: Grote Inktslaaf Li…Lees verder op Wikipedia