Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De derde kans

Jac Linders (auteur), Karl Meersman (illustrator)
Oscar wordt gepest omdat hij stottert; maar hij krijgt op een nieuwe school, de derde binnen een jaar tijd, hulp van Tessa. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
De derde kans
Auteur
Jac Linders
Illustrator
Karl Meersman 1961-
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 1999 | Andere uitgaven
135 p. : ill.
ISBN
90-6565-922-6

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Oscar is elf jaar en gaat naar een nieuwe basisschool, de derde dit schooljaar omdat hij gepest wordt vanwege zijn stotteren. Ook op de nieuwe school ondervindt hij moeilijkheden, maar ook steun van Tessa die zijn vriendin wordt. Hij beleeft een aantal spannende avonturen en wordt uiteindelijk geaccepteerd door zowel zichzelf als door de klas. De auteur is bekend van zijn Jesse-serie, zijn werk als logopedist leverde materiaal voor dit boek. De schrijver snijdt (te) veel zware thema's aan (stotteren, pesten, overlijden van ouders, een misdadige vader). Maar het boek is toch spannend en goed leesbaar en loopt gelukkig goed af; kinderen die stotteren zullen er veel in herkennen. Het boek heeft een sombere gekleurde voorplat en paginagrote sombere zwart-witillustraties. Het is zowel technisch als inhoudelijk goed te lezen door kinderen vanaf tien jaar.

Over Jac Linders

Jacobus "Jac" Cornelis Johannes Damianus Linders (Dinteloord en Prinsenland, 12 januari 1933 – Roosendaal, 7 mei 2012) was een Nederlands kinderboekenschrijver. Daarnaast schreef hij ook korte verhalen, hoorspelen, kinderliedjes, scripts voor jeugdtoneel en musicals en was hij jarenlang tekstschrijver voor Sesamstraat. Linders is vooral bekend vanwege de kabouterserie Honkie en Ponkie (14 delen), de tweeling Piet en Tom (12 delen) en de serie Luuk en Lonneke. In zijn ruim 50-jarige schrijverscarrière schreef hij meer dan 130 kinder- en jeugdboeken. Samen met zijn vrouw Liesbeth beheerde ze de Venz-fanclub rondom de bekende hagelslag tweeling. Zijn vrouw Liesbeth vertaalde een tiental boeken uit Duits en Engels voor het Nederlandse taalgebied. Een opsomming van deze boeken is te vinden onder de bibliografie.

Linders was oorspronkelijk onderwijzer in Roosendaal en schreef ook voor de lokale krant. Al in 1957 begon hij met het schrijven van ko…Lees verder op Wikipedia