Boek
Nederlands

Hans & Grietje

Jacob Grimm (naar het werk van), Wilhelm Grimm (naar het werk van), Max Narciso (illustrator)
Er is geen geld meer. Papa laat Hans en Grietje achter in het bos. Ze komen bij een vreemd huisje. Een huis van snoep. Maar er woont een heks. En die laat Hans en Grietje niet meer gaan. AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.
Leesniveau
AVI E3, AVI 3
Titel
Hans & Grietje / met prenten van Max Narciso, Marieke Ferrari & Andrea Cagol ; vrij naar de gebroeders Grimm
Naar het werk van
Jacob Grimm Wilhelm Grimm
Illustrator
Max Narciso Marieke Ferrari Andrea Cagol
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Hänsel e Gretel
Parallelle titel
Hans en Grietje
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2017
30 p. : ill.
ISBN
9789462912434 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 300 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vrije bewerking van het klassieke sprookje Hans en Grietje. Het gezin is arm en papa laat de kinderen alleen achter in het bos. De eerste poging mislukt, ze vinden de weg terug. Maar dan zijn ze echt verlaten en komen bij het snoephuisje van de heks. De heks neemt Hans en Grietje gevangen. De illustraties zijn kleurrijk en passen goed bij de tekst. Ze lopen soms door over twee pagina's en zijn soms paginagroot. De bladspiegel is royaal. Het lettertype is groot. Sommige zinnen zijn in het rood afgedrukt om iets te benadrukken. De hoofdpersonen Hans en Grietje worden niet benoemd maar met een kleine tekening weergegeven; een typografisch grapje. Strikt genomen zou dit niet nodig zijn omdat de namen moeilijk zijn. Deel uit een serie 'Er was eens... sprookjes voor prille lezers'*. Aantrekkelijke, goed verzorgde uitgave op AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.

Hans & Grietje

Het  bekende sprookje van de gebroeders Grimm wordt hier herwerkt in een moderne versie. De eenvoudige woorden en de korte zinnen zijn aangepast op leesniveau AVI-E3. In de reeks 'Er was eens ...' werden reeds verschillende sprookjes herschreven. Er werd een hedendaags tintje aan gegeven. De auteur gebruikt woorden als 'stiefmam' en 'pap', maar 'Hans' en 'Grietje' worden telkens vervangen door kleine figuurtjes. Nadat Hans en Grietje de heks in de oven hebben geduwd, ontsnappen ze met al het goud. Maar ze kennen de weg niet meer naar huis. De zwaan helpt hen. Wanneer ze thuiskomen, heeft hun vader stiefmam gelukkig weggestuurd.De illustraties zijn moderner, maar daarom niet mooier. Alle gezichten hebben dezelfde grijns. Het peperkoekenhuis ziet er in z'n roze tinten niet echt smakelijk uit. De tekst is in een groot lettertype gedrukt. Dat leest gemakkelijk. Regelmatig staan er zinnen of woorden in een rode kleur: Wat is dat?, Wat nu?, Waaaaaaw!, Plof ... Plof …Lees verder

Over Jacob Grimm

Jacob Ludwig Karl Grimm (Hanau, 4 januari 1785 – Berlijn, 20 september 1863) was een Duits jurist, taal- en letterkundige. Hij was hoogleraar in Göttingen en Berlijn, en verrichtte baanbrekend werk op het gebied van de lexicografie, de vergelijkende taalkunde en de mythologie. Jacob Grimm werkte vaak samen met zijn jongere broer Wilhelm Grimm (1786-1859). Samen staan ze bekend als de gebroeders Grimm.

Leven

Grimm werd geboren in Hanau in het Landgraafschap Hessen-Kassel. Zijn vader, die jurist was, stierf toen Jacob nog een kind was. Daardoor bleven hij, zijn moeder, zijn jongere broer Wilhelm en zijn jongere zus Lotte alleen achter. Vanaf 1798 bezochten Jacob en Wilhelm de openbare school in Kassel.

In 1802 ging Grimm naar de Universiteit van Marburg, waar hij rechten studeerde. Zijn broer voegde zich een jaar later bij hem in Marburg, nadat hij net hersteld was van een langdurige en ernstige ziekte. Ook Wilhelm ging rechten…Lees verder op Wikipedia

Suggesties