Boek
Nederlands

Jorinde en Joringel

Jacob Grimm (auteur), Wilhelm Grimm (auteur), Katrien Van der Grient (illustrator)
Prentvertelling, met paginagrote aquarellen, over Jorinde en Joringel die erg veel van elkaar houden. Jammer genoeg wordt Jorinde omgetoverd in een nachtegaal; Joringel moet heel erg zijn best doen om haar terug te krijgen. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Jorinde en Joringel
Auteur
Jacob Grimm Wilhelm Grimm
Illustrator
Katrien Van der Grient
Taal
Nederlands
Uitgever
Zeist: Christofoor, 1997
[28] p. : ill.
Aantekening
Vert. uit het Duits
ISBN
90-6238-289-4

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 16 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Jorinde en Joringel wandelen samen in het bos. Per ongeluk komen ze te dicht bij het kasteel van de heks. Jorinde wordt veranderd in een nachtegaal en gevangen in een kooi. Joringel blijft diepbedroefd achter, maar weet later een list te verzinnen om zijn geliefde uit het kasteel te bevrijden. Oorspronkelijk uit 1777 stammend verhaal van Heinrich Stilling dat door de gebroeders Grimm opnieuw is verteld. Dit grote formaat prentenboek volgt het verhaal, in modern Nederlands, van Grimm nauwgezet. Geïllustreerd met paginagrote, mooie aquarellen in pastelkleuren, die de sprookjessfeer van het verhaal uitstekend weergeven. Vanaf ca. 5 jaar. Dit sprookje is voor het laatst in 1997 door Christofoor uitgebracht met illlustraties van Katrien van der Grient*.

Over Jacob Grimm

Jacob Ludwig Karl Grimm (Hanau, 4 januari 1785 – Berlijn, 20 september 1863) was een Duits jurist, taal- en letterkundige. Hij was hoogleraar in Göttingen en Berlijn, en verrichtte baanbrekend werk op het gebied van de lexicografie, de vergelijkende taalkunde en de mythologie. Jacob Grimm werkte vaak samen met zijn jongere broer Wilhelm Grimm (1786-1859). Samen staan ze bekend als de gebroeders Grimm.

Leven

Grimm werd geboren in Hanau in het Landgraafschap Hessen-Kassel. Zijn vader, die jurist was, stierf toen Jacob nog een kind was. Daardoor bleven hij, zijn moeder, zijn jongere broer Wilhelm en zijn jongere zus Lotte alleen achter. Vanaf 1798 bezochten Jacob en Wilhelm de openbare school in Kassel.

In 1802 ging Grimm naar de Universiteit van Marburg, waar hij rechten studeerde. Zijn broer voegde zich een jaar later bij hem in Marburg, nadat hij net hersteld was van een langdurige en ernstige ziekte. Ook Wilhelm ging rechten…Lees verder op Wikipedia

Suggesties