Boek
Nederlands

Raponsje

Jacob Grimm (auteur), Wilhelm Grimm (auteur), Debbie Lavreys (illustrator)
Raponsje wordt door een heks opgesloten in een hoge toren. Gelukkig rijdt er op een dag een prins langs. Prentvertelling bewerkt naar het bekende sprookje, met sfeervolle illustraties. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Raponsje / De gebroeders Grimm ; ill. Debbie Lavreys
Auteur
Jacob Grimm Wilhelm Grimm
Illustrator
Debbie Lavreys
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2007 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
9789044807639

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het sprookje Raponsje (Rapunzel) van de gebroeders Grimm wordt in dit vierkante prentenboek op eenvoudige wijze naverteld. Een zwangere vrouw heeft trek in raponsjes, die in de tuin van een heks groeien. Haar man wordt betrapt als hij ze plukt en moet in ruil voor zijn diefstal de baby aan de heks afstaan. Deze noemt het kindje Raponsje en ze sluit haar als ze groot is, op in een toren. Daar ondergaat ze haar lot, totdat op een dag een prins ten tonele verschijnt. De tekst staat soms naast, soms in de illustratie, die steeds over twee pagina's doorloopt. Met verf op linnen, waarvan de structuur door de verflaag schemert, zijn sfeervolle illustraties neergezet, in overwegend blauwe en geel-groene tinten. De teksten zijn in overwegend eenvoudige taal zonder het wat plechtstatige karakter dat veel sprookjes kenmerkt te verliezen. Een verzorgd uitgegeven prentenboek om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 5 jaar. Eerder verschenen van dezelfde illustratrice bewerkingen van 'Roodkapje' en …Lees verder

Over Jacob Grimm

Jacob Ludwig Karl Grimm (Hanau, 4 januari 1785 – Berlijn, 20 september 1863) was een Duits jurist, taal- en letterkundige. Hij was hoogleraar in Göttingen en Berlijn, en verrichtte baanbrekend werk op het gebied van de lexicografie, de vergelijkende taalkunde en de mythologie. Jacob Grimm werkte vaak samen met zijn jongere broer Wilhelm Grimm (1786-1859). Samen staan ze bekend als de gebroeders Grimm.

Leven

Grimm werd geboren in Hanau in het Landgraafschap Hessen-Kassel. Zijn vader, die jurist was, stierf toen Jacob nog een kind was. Daardoor bleven hij, zijn moeder, zijn jongere broer Wilhelm en zijn jongere zus Lotte alleen achter. Vanaf 1798 bezochten Jacob en Wilhelm de openbare school in Kassel.

In 1802 ging Grimm naar de Universiteit van Marburg, waar hij rechten studeerde. Zijn broer voegde zich een jaar later bij hem in Marburg, nadat hij net hersteld was van een langdurige en ernstige ziekte. Ook Wilhelm ging rechten…Lees verder op Wikipedia

Suggesties