Boek
Nederlands

Roodkapje

Jacob Grimm (auteur), Wilhelm Grimm (auteur), Debbie Lavreys (illustrator)
Prentenboek met een bewerking van het bekende sprookje met veel geschilderde illustraties in heldere kleuren en een korte tekst. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Roodkapje / de gebroeders Grimm ; ill. Debbie Lavreys
Auteur
Jacob Grimm Wilhelm Grimm
Illustrator
Debbie Lavreys
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Rotkäppchen
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2007 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
9789044807110

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Prentenboek met een bewerking van het bekende sprookje van Roodkapje. Het verhaal wordt precies verteld zoals het algemeen bekend staat. De teksten staan in of naast de illustratie en zijn in een vlotte stijl geschreven, waardoor ze plezierig voor te lezen zijn. Ze zijn gezet in een grote letter, waarbij de eerste letter extra zwierig is afgedrukt. De sfeervolle illustraties, die een of twee pagina's beslaan, maken het boek aantrekkelijk. Ze geven een mooi beeld van het verhaal. Daardoor is de uitgave van het bekende sprookje de moeite waard om samen bekijken en om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 5 jaar. Tegelijk verscheen van dezelfde auteur 'Het meisje met de zwavelstokjes'*.

Roodkapje

Het bekende sprookje van Roodkapje wordt hier vrij getrouw, maar ook weinig opmerkelijk, naverteld. De tekst klinkt af en toe gedragen en plechtig, bv. Roodkapje was omgeven door de mooiste bloemen die ze ooit had gezien. Elders klinkt het dan weer veel moderner: Dan kon hij eerst de oude vrouw opeten en als toetje het jonge meisje, dacht hij. De eerder gestileerde illustraties zijn hedendaags en mooi maar voegen weinig toe aan de tekst.

Over Jacob Grimm

Jacob Ludwig Karl Grimm (Hanau, 4 januari 1785 – Berlijn, 20 september 1863) was een Duits jurist, taal- en letterkundige. Hij was hoogleraar in Göttingen en Berlijn, en verrichtte baanbrekend werk op het gebied van de lexicografie, de vergelijkende taalkunde en de mythologie. Jacob Grimm werkte vaak samen met zijn jongere broer Wilhelm Grimm (1786-1859). Samen staan ze bekend als de gebroeders Grimm.

Leven

Grimm werd geboren in Hanau in het Landgraafschap Hessen-Kassel. Zijn vader, die jurist was, stierf toen Jacob nog een kind was. Daardoor bleven hij, zijn moeder, zijn jongere broer Wilhelm en zijn jongere zus Lotte alleen achter. Vanaf 1798 bezochten Jacob en Wilhelm de openbare school in Kassel.

In 1802 ging Grimm naar de Universiteit van Marburg, waar hij rechten studeerde. Zijn broer voegde zich een jaar later bij hem in Marburg, nadat hij net hersteld was van een langdurige en ernstige ziekte. Ook Wilhelm ging rechten…Lees verder op Wikipedia

Suggesties