Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Westerse esoterie en oosterse wijsheid : de esotherische traditie door de eeuwen heen

Jacob Slavenburg (auteur), John Van Schaik (auteur)

Westerse esoterie en oosterse wijsheid : de esotherische traditie door de eeuwen heen

Handboek over aard van en samenhang tussen de grote religieuze en filosofische stromingen van de mensheid, met nadruk op de esoterische traditie.
Onderwerp
Esoterie
Titel
Westerse esoterie en oosterse wijsheid : de esotherische traditie door de eeuwen heen
Auteur
Jacob Slavenburg John Van Schaik
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Deventer: Ankh-Hermes, 2010
400 p., [12] p. pl. : ill.
ISBN
9789020203974 (hardback)
Plaatsingssuggestie
420 (SISO) Esoterie (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze verzorgde uitgave bevat een overzicht op handboekniveau van de aard, maar vooral de samenhang tussen de grote religieuze en filosofische stromingen die de mensheid sinds haar ontstaan heeft gekend, met nadruk op de esoterische traditie. Hierbij breken de auteurs een lans voor de verbondenheid tussen rede, geloof en vooral gnosis. De beide nationaal bekende publicisten over esoterie benadrukken hun aanname dat exoterisch en esoterische uitingen elkaar nodig hebben om niet dogmatisch of zweverig te worden. De kracht van dit even informatief, boeiend gebrachte, met tekstcitaten ondersteunde en chronologisch gestructureerde overzicht van het oude Egypte tot en met New Age ligt vooral in de inzichtelijk gepresenteerde invloeden en parallellen die worden getrokken tussen de verschillende onderwerpen, stromingen en personen. Tevens ontmaskeren ze enkele moderne mythen zoals een verbond tussen de katharen en de Graalridders. Een must voor ieder in (alternatieve) geestelijke stromingen ge…Lees verder

Over Jacob Slavenburg

Jacob Slavenburg (Gorinchem, 1943) is een Nederlands cultuurhistoricus, die bekendheid heeft verworven door zijn boeken over vroegchristelijke stromingen, hermetica en mysteriën.

Leven en werk

Slavenburg studeerde geschiedenis en specialiseerde zich in de gnostiek en de hermetica. Hij is in Nederland bekend geworden vanwege een groot aantal boeken over het christendom, esoterische stromingen, mystiek, spiritualiteit en de gnosis. Slavenburg ziet een continuïteit tussen de hermetische gnosis door de geschiedenis heen tot aan vandaag.

Slavenburg meent dat het oudste (joodse) christendom oorspronkelijke opvattingen over Jezus en zijn leringen koesterde die later door de orthodoxie als ketterij zijn afgewezen. Veel van die vermeend oorspronkelijke opvattingen zouden doorgegeven zijn door de gnostiek. Hij is het eens met de conclusie van met de gnostiek sympathiserende theoloog Gilles Quispel dat het oudste deel van het Evan…Lees verder op Wikipedia

Suggesties