Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De getatoeeerde mama

Jacqueline Wilson (auteur), Nick Sharratt (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Dol en haar halfzus Ster moeten voor hun aan de alcohol verslaafde moeder zorgen; ze doet de gekste dingen en zit onder de tatoeages. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Eenoudergezinnen
Titel
De getatoeeerde mama
Auteur
Jacqueline Wilson
Illustrator
Nick Sharratt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The illustrated mum
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2000
237 p. : ill.
ISBN
90-5240-573-5

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het lijkt wel of de tienjarige Dol en haar drie jaar oudere halfzus Ster voor hun moeder moeten zorgen i.p.v. andersom. Dol klampt zich vast aan de fantastische kanten van haar moeder. Maar Ster heeft er genoeg van en trekt in bij haar vader. Hun alleenstaande, behoorlijk getatoeëerde moeder is aan de drank en glijdt steeds verder af. Uiteindelijk moet ze worden opgenomen in een psychiatrische inrichting. Een eigentijds, aangrijpend, maar toch vlot geschreven verhaal, mede door de vele dialogen en grappige fantasieën, dat zeker invoelbaar zal zijn voor kinderen van tien jaar en ouder. Ondanks alle ellende en schuldgevoelens t.o.v. elkaar zijn een onvoorwaardelijke liefde en warmte merkbaar. Het open einde van dit ik-verhaal (de ikfiguur is Dol) is positief. Bij elk hoofdstuk en tussendoor zijn pentekeningen van de tatoeages afgebeeld.

Over Jacqueline Wilson

Jacqueline Wilson (Bath, 17 december 1945) is een Engels schrijfster van detectives en vooral ook kinder- en jeugdboeken.

Leven en werk

Wilson werd geboren als dochter van een ambtenaar en een moeder die in antiek handelde. Ze bezocht een meisjesschool maar verliet die al op haar zestiende en begon al vroeg met schrijven.

Wilson trouwde op haar negentiende met een politieman en kreeg één dochter. Sinds de successen van haar boeken woont ze nu in een kapitale villa in Kingston aan de Theems, waar ze onder meer een bibliotheek van 15.000 door haarzelf verzamelde boeken heeft ingericht.

Wilson heeft een opvallend realistische stijl van schrijven en met name in haar kinder- en jeugdboeken behandelt ze tal van precaire onderwerpen zoals seksueel misbruik, pesten, adoptie, scheiding, psychiatrische stoornissen, enzovoort. Veel van haar boeken zijn geschreven in de ik-vorm. Het bekendst is misschien wel haar Tracy Bea…Lees verder op Wikipedia

Suggesties