Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De ster van het hotel

Jacqueline Wilson (auteur), Juliette de Wit (illustrator), Anne-Marie Vervelde (vertaler)
Elsa (ik-figuur) maakt altijd grapjes, maar heeft eigenlijk niets om over te lachen: geen huis, een stiefvader die haar slaat en een juf die haar dom vindt. Dan krijgt Elsa de kans de situatie te veranderen.
Onderwerp
Wonen, Armoede, Stiefouders
Titel
De ster van het hotel
Auteur
Jacqueline Wilson
Illustrator
Juliette de Wit
Vertaler
Anne-Marie Vervelde
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Bed and Breakfast star
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2009
188 p. : ill.
ISBN
9789026126697 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Elsa (ik-figuur) is een grappenmaakster; de hele dag maakt ze mopjes, zo erg dat de mensen om haar heen er dol van worden. Het verhaal is dan ook erg humoristisch geschreven; luchtig, vol mopjes en treffend beschreven hilarische situaties. Tegelijkertijd is het een verhaal met een emotionele lading. Elsa wordt geslagen door haar stiefvader, draagt de zorg voor haar zusje en broertje, omdat moeder het niet ziet zitten en stiefpa aan de drank is. Samen wonen ze in een hotel; een kamer zonder ruimte, privacy en hygiène. Het verhaal toont daarmee de dagelijkse gang van zaken in een gezin waar maatschappelijk werk op zijn plaats zou zijn. Door de vlotte schrijfwijze, de begrijpelijke woordkeus en ondersteunende inkttekeningen is het verhaal geschikt voor de doelgroep, napraten erover is daarbij wel aan te raden. Van de schrijfster van de 'Vriendinnen'-serie. Vanaf ca. 9 jaar.

De ster van het hotel

Elsa droomt ervan om later beroemd te worden als grappenmaakster. Omdat haar stiefvader geen werk meer heeft, wonen Elsa en haar familie in een armoedig hotel. Tot grote ergernis van haar ouders probeert ze de hele dag bij iedereen haar grappen uit. Op een dag is er een tv-ploeg in het hotel. Dit is de grote kans voor Elsa om haar grappen voor de televisie te brengen, maar niemand is geïnteresseerd in haar. Ze zijn benieuwd naar de armoedige situatie waarin de gezinnen hier verblijven. Wanneer de directeur dit hoort, dreigt hij ermee Elsa en haar familie buiten te zetten. Op school vertelt ze de kinderen van haar klas dat ze reeds beroemd is. Haar mama is nochtans depressief en ligt de hele dag in bed. Haar stiefvader, Ep, slaat haar en ze geeft hem de naam Ep de mepper. In deze benarde situatie moet Elsa trachten overeind  zien te blijven. Gelukkig vinden de kinderen in het hotel haar grappen wel leuk. Wanneer ze op een nacht de geur van frietjes ruikt en ze op zoek gaat naar wat lek…Lees verder

Over Jacqueline Wilson

Jacqueline Wilson (Bath, 17 december 1945) is een Engels schrijfster van detectives en vooral ook kinder- en jeugdboeken.

Leven en werk

Wilson werd geboren als dochter van een ambtenaar en een moeder die in antiek handelde. Ze bezocht een meisjesschool maar verliet die al op haar zestiende en begon al vroeg met schrijven.

Wilson trouwde op haar negentiende met een politieman en kreeg één dochter. Sinds de successen van haar boeken woont ze nu in een kapitale villa in Kingston aan de Theems, waar ze onder meer een bibliotheek van 15.000 door haarzelf verzamelde boeken heeft ingericht.

Wilson heeft een opvallend realistische stijl van schrijven en met name in haar kinder- en jeugdboeken behandelt ze tal van precaire onderwerpen zoals seksueel misbruik, pesten, adoptie, scheiding, psychiatrische stoornissen, enzovoort. Veel van haar boeken zijn geschreven in de ik-vorm. Het bekendst …Lees verder op Wikipedia