Strip
Nederlands

De auto's van Lefranc

Jacques Martin (auteur en illustrator)
Beschrijving van het werk van de Belgische striptekenaar (1921-2010) aan de hand van de auto’s in zijn bekende Lefranc-reeks.
Titel
De auto's van Lefranc
Auteur en illustrator
Jacques Martin
Taal
Nederlands
ISBN
9789030377740
EAN
9789030377740

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een ode aan en analyse van de auto’s in het oeuvre van striptekenaar Jacques Martin, een van de groten van de Brusselse school en de Klare lijn. De auto's in de ‘Lefranc’-reeks vormen een rode draad door de verhalen heen, zorgen voor een doorlopend ritme en leveren een belangrijke bijdrage aan de sfeer. Bovendien zijn ze typerend voor de verschillende persoanges in de reeks. Sinds Martin vanaf 1948 ook een autorubriek verzorgde in weekblad ‘Kuifje’, was de auto niet meer uit zijn oeuvre weg te denken. In ‘De auto’s van Lefranc’ ontleedt Xavier Chimits in heldere taal de auto's van Martin aan de hand van een grote hoeveelheid voorbeelden uit zijn strips. Met een niet eerder uitgegeven stripverhaal in kleur van Roger Seiter en Régric. Voor de echte stripliefhebber. Xavier Chimits (1950) is een Franse auteur. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven.

Over Jacques Martin

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door EmDee


Jacques Martin (Straatsburg, 25 september 1921 - Pully, 21 januari 2010) was een Franse striptekenaar. Samen met Hergé en Edgar P. Jacobs wordt hij tot de drie groten van de zogenaamde "Brusselse school" gerekend.

Biografie

Martin kwam uit een familie van vliegtuigbouwkundigen en was afgestudeerd als ingenieur. In zijn jeugd had Martin drie passies: klassieke kunst, stripverhalen en geschiedenis. Hij schreef zich in voor een opleiding aan de school "Kunst en beroep", waar hij een puur technische opleiding kreeg, maar het artistieke nam toch de bovenhand. In 1942 creëerde hij onder het pseudoniem Jam Les Aventures du Jeune Toddy. Hij kreeg interesse in de Grieks-Romeinse oudheid door het lezen van de historische roman Salammbó van Gustave Flaubert.

Na de Tweede Wereldoorlog ging hij naar België en bezocht hij alle uitgevers. Hij ging samenwerken met de graficus Leblicq. Hieruit ontstond het pseudonie…Lees verder op Wikipedia