Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Code Kattenkruid : hoe mijn opa vrolijk doodging

Jacques Vriens (auteur)
+1
Code Kattenkruid : hoe mijn opa vrolijk doodging
×
Code Kattenkruid : hoe mijn opa vrolijk doodging Code Kattenkruid : hoe mijn opa vrolijk doodging

Code Kattenkruid : hoe mijn opa vrolijk doodging

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De opa van Stijn (13, ik-figuur) is ernstig ziek en kiest voor euthanasie. Maar voor het onvermijdelijke afscheid maken ze samen een driedaagse fietstocht, waarin ze geheimen met elkaar delen en veel lol hebben. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Code Kattenkruid : hoe mijn opa vrolijk doodging
Auteur
Jacques Vriens
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, © 2018
124 p.
ISBN
9789000362035 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Stijn (13, ik-figuur) heeft een bijzonder hechte band met zijn opa (79 jaar). Op een dag vertelt opa dat er ‘een krab in zijn lijf zit’, opa heeft kanker. Hij legt aan Stijn uit dat hij afziet van allerlei therapieën. Opa kiest voor euthanasie. Maar alvorens dood te gaan, staat er een driedaagse fietstocht op het programma. Dit tot afgrijzen van Stijns familieleden. Tijdens de fietstocht delen opa en Stijn alles met elkaar. Het onvermijdelijke afscheid dat volgt, is nu minder zwaar voor beiden. Ondanks de zware thematiek heeft Vriens lichtheid aan het verhaal toegevoegd, zoals hij al eerder deed in 'Achtste groepers huilen niet' en 'Niet thuis'. Opa en Stijn krijgen een duidelijk eigen gezicht en hun onderlinge band van openheid en oprechtheid is ontroerend beschreven. De ondertitel ‘Hoe mijn opa vrolijk doodging’ geeft meer prijs dan de titel die verwijst naar een briefje met wilsbeschikking dat opa verstopt heeft en waarvan alleen Stijn het bestaan weet. Een gedurfd onderwerp, dat i…Lees verder

Over Jacques Vriens

Jacques Vriens ('s-Hertogenbosch, 26 maart 1946) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Op zesjarige leeftijd verhuisde Vriens naar Helmond, waar zijn ouders een hotel begonnen. Van jongs af aan schreef hij toneelstukken, die hij samen met vriendjes opvoerde in het toneelzaaltje van het hotel. Hij begon die stukken ook op te schrijven en ontdekte zo dat hij schrijven leuk vond. Na de scheiding van zijn ouders ging hij met zijn moeder en broer naar Amsterdam. Op de hbs speelde hij veel toneel en wilde hij naar de toneelschool, maar het werd uiteindelijk de kweekschool (thans de pabo). Hij was onderwijzer in Amsterdam en Abcoude en vanaf 1983 directeur van een basisschool in Bakel . In 1979 kwam zijn eerste boek uit en vanaf 1993 is hij fulltime schrijver.

In 2001 werd Vriens door koningin Beatrix benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Hij is getrouwd, heeft twee zonen en woont in Grons…Lees verder op Wikipedia