Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Die rotschool met die fijne klas

Jacques Vriens (auteur)
+1
Die rotschool met die fijne klas
×
Die rotschool met die fijne klas Die rotschool met die fijne klas

Die rotschool met die fijne klas

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De kinderen van groep zeven vinden dat ze een fijne meester hebben. Ze kunnen met hem altijd over van alles praten. Als de meester in de problemen raakt, helpen ze hem op hun manier. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Schoolleven
Titel
Die rotschool met die fijne klas
Auteur
Jacques Vriens
Taal
Nederlands
Editie
28e herz. dr.
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2016 | Andere uitgaves
158 p.
ISBN
9789000345915 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 21 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Die rotschool met die fijne klas dateert van 1976. Deze heruitgave is de jubileumeditie waarmee Jacques Vriens als schrijver zijn 25-jarig schrijverschap markeert. Het is een leuk boek over het wel en wee van meester Brinkman met zijn klasje (groep 7 met 11 leerlingen). Als contrast krijg je meester Wijnen, die heel wat strengere leermethodes hanteert. Brinkman wil op aandringen van zijn klas deelnemen aan een autoracewedstrijd. Een leerling wordt gekwetst en het conflict met de "autoriteit" bereikt zijn hoogtepunt. Brinkman wordt met ziekteverlof gestuurd. Meester Wijnen neemt groep 7 over. De kinderen versieren Brinkmans auto. Hiervoor krijgen ze een prijs en Brinkman wint het vertrouwen van Wijnen. Die ziet in dat een strenge aanpak niet altijd juist is.

Het verhaal is leuk, nooit saai en leest lekker weg. Het verhaal is wel gedateerd met zijn gemoraliseer over autoritair of minder streng aanpakken. De illustraties van Annet Schaap zijn leuk en stralen dezelfde nonch…Lees verder
Jan Brinkman, de meester van groep zeven, probeert op een andere manier met de kinderen uit zijn groep om te gaan. Door een ongeluk dat hij buiten zijn schuld met zijn auto veroorzaakt, belandt een van zijn leerlingen in het ziekenhuis. De schoolleiding en enkele ouders nemen hem zijn gedrag kwalijk, maar dat zijn groep hem niet in de steek laat, blijkt als de kinderen buiten zijn medeweten met zijn auto een prijs voor hem winnen. Dit in vlotte stijl geschreven verhaal, dat kinderen uit de bovenbouw van de basisschool in één adem uit zullen lezen, houdt een pleidooi voor meer zelfstandigheid van de leerling in de groep. Of dat altijd zo succesvol verloopt als de schrijver suggereert, kan betwijfeld worden. Dat zal echter weinig afdoen aan het genoegen waarmee kinderen dit boek zullen lezen. De zwart-witte tekeningen sluiten bij de tekst aan. Achterin is informatie opgenomen over de auteur en over andere boeken van hem die zich op school afspelen. Op het goudkleurige omslag wordt verme…Lees verder

Over Jacques Vriens

Jacques Vriens de schrijver ('s-Hertogenbosch, 26 maart 1946) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Op zesjarige leeftijd verhuisde Vriens naar Helmond, waar zijn ouders een hotel begonnen. Van jongs af aan schreef hij toneelstukken, die hij samen met vriendjes opvoerde in het toneelzaaltje van het hotel. Hij begon die stukken ook op te schrijven en ontdekte zo dat hij schrijven leuk vond. Na de scheiding van zijn ouders ging hij met zijn moeder en broer naar Amsterdam. Op de hbs speelde hij veel toneel en wilde hij naar de toneelschool, maar het werd uiteindelijk de kweekschool (thans de pabo). Hij was onderwijzer in Amsterdam en Abcoude en vanaf 1983 directeur van een basisschool in Bakel . In 1979 kwam zijn eerste boek uit en vanaf 1993 is hij fulltime schrijver.

In 2001 werd Vriens door koningin Beatrix benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Hij is getrouwd, heeft twee zonen en w…Lees verder op Wikipedia