Boek
Nederlands

Jelle en de luier

Jacques Vriens (auteur), Suzanne Diederen (illustrator)
+1
Jelle en de luier
×
Jelle en de luier Jelle en de luier
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Jelle wordt een grote jongen; daarom gaat hij op het potje. Hardkartonnen prentenboekje met eenvoudige schilderingen in kleur. Vanaf ca. 1 jaar.
Titel
Jelle en de luier
Auteur
Jacques Vriens
Illustrator
Suzanne Diederen
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Kitt /Unieboek, 2004
[10] p. : ill.
ISBN
90-410-1368-7
Plaatsingssuggestie
Zindelijk zijn (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 30 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In de reeks kartonboekjes over Jelle deze keer eentje rond het thema 'potje'. De toegankelijke, sfeervol gekleurde prenten tonen ons hoe Jelle en zijn ouders hier op heel rustige en aanmoedigende manier mee omgaan: soms wil Jelle liever nog een kleine jongen zijn en heeft hij geen zin om zijn best te doen op het potje; soms lukt het hem wel en dan staat iedereen in de rij om te applaudiseren. Een dergelijk boekje, zeker als de kinderen Jelle al kennen, kan helpen om kinderen te laten aanvoelen dat dit hele ingrijpende gebeuren heel gewoon is, en dat het ook heel gewoon is om het een beetje met horten en stoten te leren. De geschilderde prenten doen warm en huiselijk aan. Maar zeker niet oubollig, want Jelle belt als een eigentijdse peuter met de draadloze telefoon naar oma en opa om te melden dat hij op het potje gepoept heeft. [Marleen Colpin]
Zelfstandig te lezen deeltje uit een serie hardkartonnen prentenboekjes met twee afgeronde hoeken over de peuter Jelle. In dit verhaal wordt Jelle zindelijk. Op een zestal bladen (tekst en tekeningen op voor- en achterplat) wordt het verhaaltje verteld in paginagrote olieverfillustraties in rustige kleuren; de tekst is summier (meestal 1 à 2 zinnen per pagina). Het taalgebruik is goed afgestemd op peuters. De illustraties zijn ongedetailleerd en geven alleen de hoofdzaken weer. Het eenvoudige verhaaltje is hierdoor ook voor de heel kleintjes goed te volgen. De tekeningen vertellen duidelijk het verhaal en na een keer voorlezen kan een peuter het verhaal zelf "lezen". Degelijke uitvoering met extra verstevigde rug. Een aardig boekje voor peuters vanaf ca. 1 jaar.

Over Jacques Vriens

Jacques Vriens de schrijver ('s-Hertogenbosch, 26 maart 1946) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Op zesjarige leeftijd verhuisde Vriens naar Helmond, waar zijn ouders een hotel begonnen. Van jongs af aan schreef hij toneelstukken, die hij samen met vriendjes opvoerde in het toneelzaaltje van het hotel. Hij begon die stukken ook op te schrijven en ontdekte zo dat hij schrijven leuk vond. Na de scheiding van zijn ouders ging hij met zijn moeder en broer naar Amsterdam. Op de hbs speelde hij veel toneel en wilde hij naar de toneelschool, maar het werd uiteindelijk de kweekschool (thans de pabo). Hij was onderwijzer in Amsterdam en Abcoude en vanaf 1983 directeur van een basisschool in Bakel . In 1979 kwam zijn eerste boek uit en vanaf 1993 is hij fulltime schrijver.

In 2001 werd Vriens door koningin Beatrix benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Hij is getrouwd, heeft twee zonen en w…Lees verder op Wikipedia

Suggesties