Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Meester Jaap houdt van iedereen! (meestal...)

Jacques Vriens (auteur), Annet Schaap (illustrator)
+1
Meester Jaap houdt van iedereen! (meestal...)
×
Meester Jaap houdt van iedereen! (meestal...) Meester Jaap houdt van iedereen! (meestal...)

Meester Jaap houdt van iedereen! (meestal...)

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Meester Jaap beleeft met zijn nieuwe combinatieklas van de groepen vijf en zes weer de nodige avonturen. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Schoolleven
Titel
Meester Jaap houdt van iedereen! (meestal...)
Auteur
Jacques Vriens
Illustrator
Annet Schaap
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2009 | Andere uitgaves
45 p. : ill.
ISBN
9789026917707

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze kleurrijke verhalenbundel over meester Jaap en zijn klas bevat 20 aparte verhaaltjes die een schooljaar overspannen. In de verhalen komen verschillende thema's aan bod, van een klasuitstap naar het bos tot meer delicate zaken. Meester Jaap is dan ook geen gewone meester: hij wil dat de leerlingen allemaal goed met elkaar overeen komen. Dit lijkt niet zo abnormaal, maar hij pakt de problemen onder zijn leerlingen op een speciale manier aan. In 'Meester Jaap wil oorlog' lost hij een conflict tussen Aysel, een Turks meisje en Dominique, een Nederlands meisje op door hun broers op te roepen om voor hun zus te vechten. Wat de meisjes niet weten is dat de broers dikke vrienden zijn. Wanneer ze zien dat de twee vrienden elkaar omhelzen, hebben de meisjes hun lesje geleerd. In 'Meester Jaap wordt Retseem Paaj' wordt dyslexie aangekaart. Lisanne houdt een spreekbeurt over de poes, maar op het bord schrijft ze soep. Dit veroorzaakt gelach in de klas en Lisanne begint te huilen. Daarop legt…Lees verder
Vijfde boek over meester Jaap waarin hij samen met zijn leerlingen van de combinatieklas van groep vijf en zes twintig nieuwe avonturen beleeft – avonturen die gedeeltelijk in het jeugdtijdschrift 'Jippo' verschenen. Op soepele en creatieve wijze lost hij de problemen gedurende het schooljaar op. Tussen de regels door zijn veel wijsheden op onnadrukkelijke wijze verwoord (de acceptatie van een meisje in een rolstoel, dyslexie en het aanzien van een werkster). Modern en eigentijds taalgebruik in vlotte, snedige en aansprekende dialogen gevat, waarbij geen onderwerp onbesproken blijft. Elk verhaal beslaat een dubbele pagina waarbij de tekst in kolommen gedrukt staat; de linkerpagina op een witte ondergrond en de rechterpagina op een gekleurde ondergrond aangevuld met een humoristische en vrolijke tekening. Gezien de omvang van de verhalen en de herkenbaarheid ideaal om voor te lezen vanaf ca. 8 jaar of zelf te lezen vanaf ca. 9 jaar.

Meester Jaap houdt van iedereen! (meestal)

Meester Jaap krijgt een combinatieklas 5/6. Dat komt in Vlaanderen overeen met een derde en een vierde klas. Met een combinatieklas heeft hij geen probleem, de kinderen mogen alleen niet per groep bij elkaar gaan zitten. Hij gooit ze meteen door elkaar. Bij Meester Jaap in de klas gaat het er geregeld chaotisch maar vooral gezellig aan toe. Hij verzint grappige oplossingen als er problemen zijn, hij komt op voor kinderen die gepest worden en voor kinderen met, wat hij noemt, een kleine afwijking. Actuele problemen die op school kunnen leven, weet Jacques Vriens met een beetje overdrijven en vooral een flinke dosis humor te vertalen in korte verhalen die afzonderlijk gelezen kunnen worden. Een begripsvolle meester staat daarbij centraal. De zwierige tekeningen van Annet Schaap zetten de humoristische en warme ondertoon van de verhalen extra in de verf.


Meester Jaap houdt van iedereen! (meestal ... )

Meester Jaap is de vertrouwde tegenhanger van Meester Max. Meester Jaap geeft les in een combinatieklas: het derde en vierde leerjaar. Hij wil echter dat de kinderen niet per groep maar door elkaar zitten. Er zal dus nogal eens verhuisd moeten worden bij verschillende lessen. De klas van Meester Jaap is multicultureel en Meester Jaap weet met humor de groep te sturen. In dit boek kan je de grote en kleine gebeurtenissen van een klas gedurende een heel schooljaar volgen. De verhaaltjes kunnen los van elkaar gelezen worden en zijn ideaal om een thema in te leiden. Soms zijn ze nogal belerend maar de boventoon blijft humoristisch.


Over Jacques Vriens

Jacques Vriens de schrijver ('s-Hertogenbosch, 26 maart 1946) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Op zesjarige leeftijd verhuisde Vriens naar Helmond, waar zijn ouders een hotel begonnen. Van jongs af aan schreef hij toneelstukken, die hij samen met vriendjes opvoerde in het toneelzaaltje van het hotel. Hij begon die stukken ook op te schrijven en ontdekte zo dat hij schrijven leuk vond. Na de scheiding van zijn ouders ging hij met zijn moeder en broer naar Amsterdam. Op de hbs speelde hij veel toneel en wilde hij naar de toneelschool, maar het werd uiteindelijk de kweekschool (thans de pabo). Hij was onderwijzer in Amsterdam en Abcoude en vanaf 1983 directeur van een basisschool in Bakel . In 1979 kwam zijn eerste boek uit en vanaf 1993 is hij fulltime schrijver.

In 2001 werd Vriens door koningin Beatrix benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Hij is getrouwd, heeft twee zonen en w…Lees verder op Wikipedia

Suggesties