Boek
Engels
Het verhaal van de tragische liefde van een Italiaanse kelner in Parijs voor zijn jonge Amerikaanse vriend.
Onderwerp
Homoseksualiteit
Titel
Giovanni's room
Auteur
James Baldwin
Inleider
Colm Tóibín
Taal
Engels
Uitgever
London: Everyman's Library, 2016 | Andere uitgaves
xxxi, 159 p.
ISBN
9781841593722 (Everyman, hardback) 9781101907740 (Alfred A. Knopf, hardback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 6 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

David, een jonge Amerikaan, ontdekt in de jaren vijftig dat hij homoseksueel is en probeert zjn ware aard te ontvluchten. Hij trekt naar Parijs, waar hij tijdens de afwezigheid van zijn vriendin Hella verliefd wordt op Giovanni, een Italiaanse barkeeper. Maar wanneer de hartstocht geluwd is, gaat hem de smerige en troosteloze kamer waar hij met Giovanni samenwoont tegenstaan als symbool van zijn 'slechtheid' en hij laat zijn vriend zonder meer vallen als Hella van haar Spaanse reis terugkeert. Giovanni, door wanhoop stuurloos, pleegt een moord en wordt terechtgesteld. Hella ontdekt Davids geaardheid en laat hem in wroeging en zelfverachting alleen achter. Baldwin (1924-1987) tekent ontroerend en psychologisch overtuigend de laffe en liefdeloze hoofdfiguur als contrast van de warmgevoelige Giovanni, al balanceert hij hier en daar op de grens van sentimenteel pathos en kitsch. Paperback met een zwart-witfoto van een blote jongemannenrug; goede letter en marges.

Over James Baldwin

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Allan warren

James Baldwin (New York, 2 augustus 1924 – Saint-Paul-de-Vence, 1 december 1987) was een Amerikaanse schrijver en sociaal criticus. Hij werd vooral bekend door zijn semiautobiografische (eerste) roman Go Tell it on the Mountain.

Thematiek

De meeste van Baldwins boeken gaan over raciale, sociale en seksuele problemen in de Verenigde Staten. Zijn romans en toneelstukken fictionaliseren fundamentele persoonlijke kwesties en dilemma's van Afro-Amerikanen, maar ook van homo's en biseksuele mannen die vaak onder complexe sociale en psychologische druk staan. Zijn werk was een inspiratiebron voor de Afro-Amerikaanse kunstenaar Faith Ringgold.

Zijn essays, zoals verzameld in Notes of a Native Son (1955), verkennen de vaak subtiele onderliggende raciale, seksuele en klassenverschillen in westerse samenlevingen, met name degene die speelden in de VS in het midden van de 20e eeuw. Sommige van Baldwins essays zijn zo l…Lees verder op Wikipedia

Suggesties