Een team duikers wordt door de Amerikaanse marine gedwongen mee te helpen bij de reddingsactie van een op mysterieuze wijze gezonken kernonderzeee͏̈r.
Titel
The abyss / written and dir. by James Cameron
Regisseur
James Cameron 1954-
Componist
Alan Silvestri 1950-
Acteur
Ed Harris
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2004 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1989
Speelduur
ca. 164 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Grieks Digitally THX mastered Extended version
EAN
8712626016021

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 47 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Amerikaanse sciencefictionfilm uit 1989 geregisseerd door James Cameron (Aliens; Titanic) met in de hoofdrollen Ed Harris (Westworld; Copying Beethoven), Mary Elizabeth Mastrantonio en Michael Biehn. Een team duikers wordt door de Amerikaanse marine gedwongen mee te helpen bij de reddingsactie van een op mysterieuze wijze gezonken kernonderzeeër. Op de bodem van de zee blijkt een mysterieuze levensvorm te bestaan. VPRO Cinema (vprogids.nl): ‘(…) Bij vlagen ijzingwekkend spannende onderwaterfilm, met prachtige special effects, zeker voor die tijd. (…)’ Winnaar van de Oscar voor Beste visuele effecten.

Over James Cameron

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Gage Skidmore

James Francis (Jim) Cameron (Kapuskasing (Ontario), 16 augustus 1954) is een Canadese filmregisseur, filmproducent, televisieproducent, scenarioschrijver, editor en documentairemaker. Tot de films die op zijn naam staan behoren kassuccessen als Titanic, Avatar, Aliens en The Terminator.

Biografie

James Cameron werd geboren in Kapuskasing in de Canadese provincie Ontario. In 1971 verhuisde hij met zijn familie naar Brea, Californië. Cameron ging natuurkunde studeren aan de California State University - Fullerton.

Zijn eerste filmavonturen waren als scriptschrijver en artdirector onder Roger Corman. In 1981 regisseerde hij zijn eerste film, de horrorparodie Piranha 2: The Spawning. Hij schijnt door de opnames van deze film een zenuwinzinking te hebben gehad, waardoor hij nachtmerries kreeg. Deze nachtmerries werden de inspiratie voor zijn volgende project: The Terminator.

De…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek