Ex-marinier Jake Sully maakt kennis met bewoners van planeet Pandora, waar de mens grondstoffen wil winnen. Als Jake verliefd wordt op de inheemse Neyteri leidt dat tot vele conflicten
Titel
James Cameron's Avatar / written and directed by James Cameron
Regisseur
James Cameron 1954-
Componist
James Horner 1953-2015
Acteur
Zoe Saldana Stephen Lang Michelle Rodriguez Sigourney Weaver
Uniforme titel
Avatar
Taal
Engels
Uitgever
Twentieth Century Fox Home Entertainment, © 2012 | Andere uitgaven
1 blu-ray
Oorspr. opname
2009
Speelduur
ca. 2 uur 42 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Duits Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds
EAN
8717418610333

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Amerikaanse sciencefiction/actiefilm uit 2009 van James Cameron (Titanic; Aliens), met Sam Worthington, Zoe Saldana en Sigourney Weaver. De invalide ex-marinier Jake Sully maakt kennis met bewoners van planeet Pandora: tweeëneenhalve meter grote blauwe reuzen. De mens wil daar grondstoffen winnen omdat de aarde is uitgeput. Als Jake verliefd wordt op de inheemse Neyteri leidt dat tot vele conflicten. De pers is zeer lovend over deze film die door 800.000 Nederlanders in de bioscopen is gezien. Gaf tot nog toe wereldwijd het beste resultaat aller tijden met 2,6 miljard dollar. Recensenten waarderen de film veelal met 4 - 5 sterren en zeggen o.a. 'de meest revolutionaire film van het jaar', 'onovertroffen spektakel', 'Avatar zet hele filmfilosofie op zijn kop' etc. Deze blu-ray en dvd worden nu uitgebracht in 2D-versie. Winnaar van drie Oscars (Best achievement in visual effects; cinematography; art direction).

Over James Cameron

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Gage Skidmore

James Francis (Jim) Cameron (Kapuskasing (Ontario), 16 augustus 1954) is een Canadese filmregisseur, filmproducent, televisieproducent, scenarioschrijver, editor en documentairemaker. Tot de films die op zijn naam staan behoren kassuccessen als Titanic, Avatar, Aliens en The Terminator.

Biografie

James Cameron werd geboren in Kapuskasing in de Canadese provincie Ontario. In 1971 verhuisde hij met zijn familie naar Brea, Californië. Cameron ging natuurkunde studeren aan de California State University - Fullerton.

Zijn eerste filmavonturen waren als scriptschrijver en artdirector onder Roger Corman. In 1981 regisseerde hij zijn eerste film, de horrorparodie Piranha 2: The Spawning. Hij schijnt door de opnames van deze film een zenuwinzinking te hebben gehad, waardoor hij nachtmerries kreeg. Deze nachtmerries werden de inspiratie voor zijn volgende project: Lees verder op Wikipedia