Het slotverhaal uit 'Dublinezen'.
Titel
De doden / James Joyce; vertaald en toegelicht door Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes
Auteur
James Joyce
Vertaler
Erik Bindervoet Robbert-Jan Henkes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The dead
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2016
78 p.
Aantekening
Eerder verschenen in de verhalenbundel Dublinezen
ISBN
9789025304898 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 19 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De klassieker ‘Dubliners’ is het debuut in boekvorm van James Joyce (1882-1941) uit 1914. Het bevat vijftien verhalen over de levens van gewone inwoners van de Ierse hoofdstad. Joyce zag deze teksten, waarvan de eerste in 1904 in een krant verschenen, als één geheel, een portret van verstikkende levens in een land dat hij in alle opzichten als verlammend ervaarde. ‘Dubliners’ verscheen begin 2016 in een nieuwe vertaling van Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes onder de titel ‘Dublinezen’*. Dit nu apart uitgegeven ‘De doden’ is het slotverhaal uit ‘Dublinezen’. Met een toelichting van de vertalers.

Over James Joyce

James Augustine Aloysius Joyce (Dublin, 2 februari 1882 – Zürich, 13 januari 1941) was een Iers schrijver die wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van de 20e eeuw. Zijn hoofdwerk is de roman Ulysses, die beschouwd wordt als hoogtepunt van het modernisme.

Biografie

James Joyce werd geboren in een rijke katholieke familie in Dublin die door omstandigheden in armoede terechtkwam.

Hij was het oudste overlevende kind van John Stanislaus Joyce uit Cork en de 10 jaar jongere Mary Jane Murray. Beiden waren verdienstelijke amateurzangers. Ze kregen 4 zonen en 6 dochters, 3 miskramen niet meegerekend. John had door ongelukkige beslissingen de erfenis van zijn jonggestorven vader verspild, en het gezin moest vaak verhuizen naar steeds armoediger woningen. James was de enige van de kinderen die door zijn vader met liefde en aandacht werd omringd; zelf had hij de nauwste band met zijn broer Stanislaus. Veel v…Lees verder op Wikipedia

Suggesties