Boek
Engels
Bundel met vijftien verhalen waarin de hoofdpersonen op een of andere manier ten prooi vallen aan 'paralyse': een (geestelijke) verlamming die hun leven hopeloos frustreert en die veroorzaakt lijkt te worden door de sociale en religieuze mores van de Ierse samenleving in Dublin aan het begin van de twintigste eeuw.
Onderwerp
Dublin
Titel
Dubliners / James Joyce ; with an introd. and notes by Terence Brown
Auteur
James Joyce
Inleider
Terence Brown
Taal
Engels
Uitgever
London: Penguin, [2017?] | Andere uitgaves
XLVIII, 316 p.
ISBN
9780141182452 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bundel met vijftien verhalen waarin de hoofdpersonen op een of andere manier ten prooi vallen aan 'paralyse': een (geestelijke) verlamming die hun leven hopeloos frustreert en die veroorzaakt lijkt te worden door de sociale en religieuze mores van de Ierse samenleving in Dublin aan het begin van de 20e eeuw. Drie verhalen hebben kinderen als hoofdpersonen, vier gaan over adolescenten, vier over volwassenen en drie over het 'openbare leven' (politiek, kunst en godsdienst). Slechts bij Gabriel Conroy, de hoofdpersoon in het laatste verhaal, 'The dead', breekt enig inzicht door in de Ierse 'condition humaine', waardoor in het melancholieke slot toch een vage toon van hoop doorklinkt. Dit boek was destiijds Joyce's debuut. Achterin is een essay van 6 p. van J.I.M. Stewart opgenomen. Kleine druk.

Over James Joyce

James Augustine Aloysius Joyce (Dublin, 2 februari 1882 – Zürich, 13 januari 1941) was een Iers schrijver die wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van de 20e eeuw. Zijn hoofdwerk is de roman Ulysses, die beschouwd wordt als hoogtepunt van het modernisme.

Biografie

James Joyce werd geboren in een rijke katholieke familie in Dublin die door omstandigheden in armoede terechtkwam.

Hij was het oudste overlevende kind van John Stanislaus Joyce uit Cork en de 10 jaar jongere Mary Jane Murray. Beiden waren verdienstelijke amateurzangers. Ze kregen 4 zonen en 6 dochters, 3 miskramen niet meegerekend. John had door ongelukkige beslissingen de erfenis van zijn jonggestorven vader verspild, en het gezin moest vaak verhuizen naar steeds armoediger woningen. James was de enige van de kinderen die door zijn vader met liefde en aandacht werd omringd; zelf had hij de nauwste band met zijn broer Stanislaus. Veel v…Lees verder op Wikipedia