Luisterboek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
"Molly" is een lange monoloog uit Ulysses. Molly is een vrouw van begin dertig die naast haar slapende man in bed ligt. Gedachten, herinneringen, emoties en verlangens malen door haar hoofd. Haar zoontje is vlak na de geboorte gestorven en Molly's lichamelijke relatie met haar man is daarna verslechterd. Hij pleegt overspel, zij verlangt naar minnaars.
Titel
Molly / James Joyce ; hoorspel met Annewil Blankers
Auteur
James Joyce
Acteur
Anne-Wil Blankers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Molly
Uitgever
Loosdrecht: HoorSpelFabriek, 2005
3 cd's + tekstboekje
Speelduur
180 min.
Aantekening
Fragment uit: Ulysses
ISBN
90-77-85810-5 9789077858103

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 19 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'Molly' is een lange monoloog uit Ulysses. Molly is een vrouw van begin dertig die naast haar slapende man in bed ligt. Gedachten, herinneringen, emoties en verlangens malen door haar hoofd zoals dat gebeurt bij slapelozen. Haar zoontje is vlak na de geboorte gestorven en Molly's lichamelijke relatie met haar man is daarna verslechterd. Hij pleegt overspel, zij verlangt naar minnaars. Deze 18e episode uit Ulysses, geschreven tussen 1914 en 1921, bestaat geheel uit de typerende 'gedachtestroom'. Deze versie beslaat drie cd's, vergezeld van een informatieboekje. Hoewel de stem van Annewil Blankers je meesleept, is het toch moeilijk om gedurende drie uur deze innerlijke monoloog te blijven volgen. In het boek bestaat hij uit 25.000 woorden, maar slechts acht zinnen en geen enkel leesteken. Hoewel Joyce erom geprezen werd dat hij zich zo goed in een vrouw kon verplaatsten, doet Molly's erotische obsessie toch tamelijk mannelijk aan. Al haar gedachten lijden naar het erotische element, waa…Lees verder

Over James Joyce

James Augustine Aloysius Joyce (Dublin, 2 februari 1882 – Zürich, 13 januari 1941) was een Iers schrijver die wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van de 20e eeuw. Zijn hoofdwerk is de roman Ulysses, die beschouwd wordt als hoogtepunt van het modernisme.

Biografie

James Joyce werd geboren in een rijke katholieke familie in Dublin die door omstandigheden in armoede terechtkwam. Hij studeerde literatuur aan het University College Dublin, alwaar hij het katholicisme afzwoer.

Toen in 1902 zijn studie was afgerond, besloot hij schrijver te worden en bezocht Parijs voor de eerste maal. In 1904 verhuisde hij met het kamermeisje Nora Barnacle naar het continent. Ze woonden 10 jaar in Triëst op Via Nicolo 30, waar hun zoon geboren werd. Joyce gaf er les aan de Berlitzschool.

Zijn Ierse achtergrond bleek essentieel voor zijn literatuur, want hij schreef uitsluitend over Ierse thema's. In 1902 versc…Lees verder op Wikipedia

Suggesties