Boek
Engels

A portrait of the artist as a young man

James Joyce (auteur), Seamus Deane (redacteur)
Deels autobiografische roman waarin de rooms-katholieke auteur beschrijft hoe hij zich wilde bevrijden van de banden van godsdienst, vaderland en familie, teneinde zich onbelemmerd aan zijn kunst te kunnen wijden.
Onderwerp
Joyce, James
Titel
A portrait of the artist as a young man / James Joyce ; ed. with an introd. and notes by Seamus Deane
Auteur
James Joyce
Redacteur
Seamus Deane
Taal
Engels
Uitgever
London: Penguin, 1992 | Andere uitgaves
XLII, 329 p.
ISBN
0-14-018553-4

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 20 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

James Joyce, de Ierse grondlegger van het moderne proza en de moderne romanvorm (1882-1941), beschrijft hier nauwelijks verhuld zijn ontwikkeling tot een zich literaire ambities bewust jongmens. De hoofdfiguur moet hiertoe afrekenen met de binding aan het aan lager wal geraakte gezin, aan de rooms-katholieke opvoeding - vooral opgedaan op de Jezuïetencolleges - en aan de Iers-nationalistische gevoelens. Het verhaal (1916) speelt vooral op de scholen, de beschrijving is sterk innerlijk en psychologisch terwijl de godsdienstige problematiek ruim de aandacht krijgt. De seksuele groei komt aan de orde, maar schuchter. Opnieuw uitgegeven klassiek Iers verhaal met een introductie (39 p,) en noten (53 p.) door Seamus Deane. Zilverkleurige paperback met een foto van een poederdoos en een rozenkrans bij een ingelijste zwart-witfoto van een man; goede letter en marges.

Over James Joyce

James Augustine Aloysius Joyce (Dublin, 2 februari 1882 – Zürich, 13 januari 1941) was een Iers schrijver die wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van de 20e eeuw. Zijn hoofdwerk is de roman Ulysses, die beschouwd wordt als hoogtepunt van het modernisme.

Biografie

James Joyce werd geboren in een rijke katholieke familie in Dublin die door omstandigheden in armoede terechtkwam.

Hij was het oudste overlevende kind van John Stanislaus Joyce uit Cork en de 10 jaar jongere Mary Jane Murray. Beiden waren verdienstelijke amateurzangers. Ze kregen 4 zonen en 6 dochters, 3 miskramen niet meegerekend. John had door ongelukkige beslissingen de erfenis van zijn jonggestorven vader verspild, en het gezin moest vaak verhuizen naar steeds armoediger woningen. James was de enige van de kinderen die door zijn vader met liefde en aandacht werd omringd; zelf had hij de nauwste band met zijn broer Stanislaus. Veel v…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek