Peter Pan is de enige jongen die niet groot kan worden. Hij neemt de kinderen van de familie Darling mee naar Nooitgedachtland, waar geen ouders zijn. Groot formaat prentvertelling met zachtgekleurde waterverfillustraties. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Peter Pan / tekst James Matthew Barrie ; ill. Quentin Gréban ; bewerkt en ingekort door Xavier Deutsch op basis van de Franse vert. door Yvette Métral ; vert. uit het Frans door Kristien Werck.
Auteur
James Matthew Barrie 1860-1937
Illustrator
Quentin Greban
Bewerker
Xavier Deutsch
Vertaler
Yvette Métral Kristien Werck
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Peter Pan
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2014 | Andere uitgaves
92 p. : ill.
ISBN
9789044823578 (hardback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het alom bekende verhaal van Peter Pan, die nooit wilde opgroeien, is opnieuw uitgebracht als prentvertelling. Wanneer meneer en mevrouw Darling een avondje weg zijn, komt Peter Pan langs hun huis om zijn verloren schaduw te zoeken. Maar hij ontmoet Wendy en haar twee broertjes en besluit hen mee te nemen naar Nooitgedachtland. Samen met het elfje Tinkerbel leert hij hen vliegen en neemt hij ze mee op avontuur in het land van hun dromen. Ze ontmoeten de Verloren Jongens, dappere indianen en slechte piraten. Het mysterie van Peter Pan wordt sterk vastgehouden in deze bewerking, door de dromerige schrijfstijl van de originele auteur Barrie. De avonturen van de kinderen volgen elkaar snel op en niet alle gebeurtenissen worden uitgebreid uitgeschreven. Er is veel ruimte voor de voorlezer en luisteraars om de fantasie de vrije loop te laten. Elke pagina is voorzien van een of meer sfeervolle waterverfillustraties in zachte kleuren, zowel kleine als paginagrote. De gedetailleerde tekeningen…Lees verder

Peter Pan

In het begin van de twintigste eeuw creëerde de Schotse schrijver James Matthew Barrie het personage van Peter Pan, een jongetje dat nooit opgroeit en zijn eeuwigdurende jeugd beleeft op een eiland als leider van de verloren jongens. Het eiland ‘Neverland’ - in de nieuwste vertaling ‘Nooitgedachtland’ - is de droom van elk fantasievol kind: er leven indianen, zeerovers, zeemeerminnen, elfjes en allerlei wilde dieren. Peter Pan komt voor in verschillende werken van Barrie maar het bekendst werd wel Peter and Wendy uit 1911, het verhaal waar Wendy Darling (Lieveling) samen met haar broertjes John en Michael onder leiding van Peter wegvliegt uit het ouderlijk huis en in Nooitgedachtland terecht komt.

Het is dit verhaal dat in 2014 voor het Nederlandse taalgebied onder de titel Peter Pan verscheen in een groot formaat en voorzien van talrijke, vaak paginagrote illustraties. Het zijn vooral de prenten van Quentin Gréban die deze uitgave bijzonder maken: stemmig, mysterieus en…Lees verder

Over James Matthew Barrie

James Matthew Barrie (Kirriemuir (Schotland), 9 mei 1860 – Londen, 19 juni 1937) was een Schots auteur en dramaturg. J.M. Barrie was een Schotse excentriekeling die van zichzelf zei "zo dun als een potlood, maar niet zo lang" te zijn.

Hij is vooral bekend van de verhalen rond Peter Pan. Hij bedacht deze oorspronkelijk voor enkele kinderen, die hij met hun gouvernante in Kensington Gardens ontmoet had toen hij zijn hond Porthos uitliet. Later geraakte hij bevriend met de moeder, Sylvia Llewelyn Davies.

Jeugd

Barrie was het negende kind van David Barrie en Margaret Ogilvy. Zijn jeugd werd getekend door een drama. Zijn oudere broer David junior overleed op twaalfjarige leeftijd aan hersenvliesontsteking. Barrie was zelf zes jaar en zag hoe zijn moeder werd overweldigd door dit verlies. Hij probeerde haar te troosten door zich te gedragen als een soort plaatsvervanger en de kleding van zijn oudere broer te dragen. In zijn Schrif…Lees verder op Wikipedia

Suggesties