Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Gracey

James Moloney (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Een aboriginal meisje, dat op een blanke kostschool zit, raakt in conflict met haar afkomst als haar jongere broer de honderd jaar oude overblijfselen van enkele aboriginals vindt.
Onderwerp
Australië, Racisme
Titel
Gracey
Auteur
James Moloney
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Gracey
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2000
205 p.
ISBN
90-5240-576-X

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 38 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Australische auteur (1954), ex-leraar en bibliothecaris, brak in korte tijd internationaal door met zijn adolescentenromans. Net als de bekroonde roman "De veerpont"*, is ook deze jeugdroman een mengeling van een thriller, detective, historisch en psychologisch verhaal. De hoofdfiguur Gracey heeft net een atletiekwedstrijd gewonnen en komt voor de vakantie naar huis. Sinds ze op een dure kostschool zit, is ze behoorlijk vervreemd van de uitzichtloze plek waar ze opgroeide. Als haar jongere broer Dougy, befaamd spijbelaar en nietsnut, de stokoude botten ontdekt van menselijke wezens, zijn de poppen aan het dansen. Niet alleen de jonge hoofdpersonages zijn trefzeker getekend, maar de auteur geeft ook een loepscherp beeld van de relatie tussen blanke en aboriginal-jongeren in het hedendaagse Australië. Opnieuw vallen de sterke spanningsboog, de vlotte stijl, de uitgebalanceerde plot en karaktertekening op. Een geslaagde mix van een spannende avonturenroman en een uitgediept psychologi…Lees verder

Over James Moloney

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door James Moloney

James Moloney (Sydney, 20 september 1954) is een Australisch schrijver van kinderboeken.

Leven

Moloney werd geboren in Sydney, maar groeide op in Brisbane. Hij studeerde voor leraar. Na zijn hogere studies werd hij leraar en daarna leraar-bibliothecaris. Hij reisde van school naar school. Rond 1978 kwam hij terecht in Cunnamulla, een klein dorp in de Australische "outback". Er leefden veel Aboriginals. Dat heeft zijn werk sterk beïnvloed.

Werk

Lang voor het werk van Moloney in het Nederlands werd vertaald, was hij al een bekend jeugdauteur in Australië, zijn thuisland. Zijn debuut Crossfire (1992) werd meteen bekroond. Sindsdien zijn bijna al zijn boeken voor adolescenten in de prijzen gevallen. Voor zijn vijfde boek De Veerpont (1999, Houtekiet) kreeg hij de Australian Children’s Book of the Year-prijs.

Bekroningen