Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Spel en tijdverdrijf

James Salter (auteur), Else Hoog (vertaler)
Twee jonge Amerikanen zijn met vakantie in Frankrijk. Wanneer een van hen een verhouding begint met een Frans meisje, wordt het paar een obsessie voor de ander.
Titel
Spel en tijdverdrijf
Auteur
James Salter
Vertaler
Else Hoog
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A sport and a pastime
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016 | Andere uitgaves
222 p.
ISBN
9789023494102 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Seks op schitterende wijze

Roman. A Sport and a Pastime (1967) van de twee jaar geleden overleden James Salter is opnieuw uitgebracht. Goed nieuws, want je kunt Spel en tijdverdrijf gerust Salters meesterwerk noemen.

Een Amerikaanse fotograaf trekt zich terug in het Franse stadje Autun, waar hij het buitenhuis van rijke Parijse vrienden betrekt. Hij krijgt een logé: een kennis van die vrienden, een jongeman genaamd Philip Dean. Knap, rijk, zoon van een toneelcriticus, dropout van het prestigieuze Yale.

De fotograaf is door deze Dean geïmponeerd, en hij is niet de enige. Al snel heeft Dean een Franse schone aan de haak geslagen, Anne-Marie Costallat. Het liefdespaar maakt vele autotochten door de omgeving, ze verblijven in hotels, ze eten, ze vrijen.

Aan dat vrijen dankt Spel en tijdverdrijf zijn reputatie, want zelden schreef iemand zo schitterend en fijnzinnig over seks als Salter in dit boek. Belangrijker is wat al die seks vertegenwoordigt: hier zijn twee mensen, een rijkeluiszoontje en een eenvoudig meisje, die elkaar weinig te melden hebben, maar die elkaar vinden in bed. Het seksuele is hun natuurlijke toestand. In flarden geeft …Lees verder

De oude krokodillen van de Amerikaanse literatuur
Kurt Vonnegut (1922-2007) is niet meer. Hij overleed op 11 april. Het liefst was hij de wereld uitgegaan met een vliegtuigcrash op de top van de Kilimanjaro, om zijn leven met een punt af te sluiten i.p.v. de puntkomma van de met ongemakken geplaagde oude dag. Vonnegut moest het echter stellen met een val, waarvan de hersenletsels hem fataal werden. "Zo gaat dat". Dat is het credo uit Kurt Vonneguts bekendste roman Slachthuis vijf (vorig jaar herdrukt bij Meulenhoff), een semi-biografische roman waarin hij zichzelf op de titelbladzijde voorstelt als "Een Amerikaan wiens Duitse voorouders vier generaties geleden naar de Verenigde Staten kwamen, die nu in goeden doen op Cape Cod woont (en te veel rookt) en die lang geleden bij de Amerikaanse infanterie, hors de combat, in krijgsgevangenschap getuige geweest is van het brandbombardement van Dresden (het Florence van de Elbe) en het heeft overleefd". Het had het grafschrift kunnen zijn …Lees verder
‘Spel en tijdverdrijf’ van James Salter (1925-2015) zou kunnen worden getypeerd als een erotische roman. Maar daarmee zouden we dit uitstekende werk ernstig te kort doen. Salters roman speelt zich af in het Frankrijk van de jaren zestig. Philip Dean is een jonge Amerikaan die net met zijn studie aan Yale is gestopt. Hij reist met de auto door het land en verblijft enige tijd in het typisch Frans dorpje Autun. Daar ontmoet hij de achttienjarige Anne-Marie, met wie hij een onstuimige erotische verhouding begint. De auteur heeft voor dit boek een boeiende vertelconstructie bedacht. Het verhaal wordt verteld door een fotograaf die de verhouding van de twee jonge geliefden van een afstandje bekijkt en daarover in de ik-vorm vertelt. Zelf zegt hij daarover dat alles wat hij over het tweetal vertelt, voortspruit uit zijn fantasie. Eigenlijk is het verhaal een projectie van zijn dromen en verlangens. De liefdesscènes worden op een fijnzinnige en ingehouden manier beschreven. Salter vestigde m…Lees verder

Over James Salter

James Salter (Passaic (New Jersey), 10 juni 1925 – Sag Harbor in Suffolk County (New York), 19 juni 2015) was een Amerikaanse schrijver van romans en korte verhalen.

Salter was tien jaar lang piloot bij de United States Air Force, maar beëindigde zijn militaire loopbaan in 1957 na de succesvolle ontvangst van zijn eerste roman The Hunters (De jagers). Na een korte carrière als scenarioschrijver en filmregisseur kreeg Salter bekendheid als 'favoriete schrijver van andere schrijvers' toen zijn boek Solo Faces werd gepubliceerd. Pulitzerprijswinnaar Richard Ford, vriend en collega-auteur, schrijft in zijn voorwoord van Salters in 1975 gepubliceerde Light Years: "Onder fictielezers leeft de overtuiging dat niemand betere Amerikaanse zinnen schrijft dan James Salter".

Biografie

Militaire loopbaan

James Salter werd geboren als James Arnold Horowitz. Hij w…Lees verder op Wikipedia