Boek
Nederlands

'Ik heb u den Havelaar niet verkocht' : Multatuli contra Van Lennep

Jan Bank (auteur), Leo Frijda (auteur), René Klomp (auteur)
Negen essays over het conflict tussen de schrijvers Multatuli en Jacob van Lennep over het kopijrecht van de 'Max Havelaar'.
Titel
'Ik heb u den Havelaar niet verkocht' : Multatuli contra Van Lennep / Jan Bank, Leo Frijda, René Klomp ... [et al.] ; red. Ika Sorgdrager, Dik van der Meulen
Auteur
Jan Bank Leo Frijda René Klomp
Redacteur
Ika Sorgdrager Dik Van der Meulen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Lubberhuizen, 2010
207 p. : ill.
ISBN
9789059372399 (hardback)
Plaatsingssuggestie
684.9 (SISO) Schrijvers ; Schrijvers (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 2 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Negen essays over het conflict tussen Douwes Dekker en Jacob van Lennep betreffende het kopijrecht van de Max Havelaar, hetgeen leidde tot een rechtszaak. Het boek geeft een helder beeld van de juridische mogelijk- en onmogelijkheden voor uitgevers en auteurs in de 19e eeuw, terwijl tevens wordt geanalyseerd hoe de verhoudingen zouden zijn geweest als het moderne auteursrecht zou hebben gegolden. Naast de direct betrokkenen wordt ook aandacht besteed aan de raadgevers en de bij de rechtszaak betrokken advocaten en rechters, alsmede aan de op zijn minst enigszins discutabele rol van Van Lennep. De negen deskundigen beperken zich niet tot de juridische aspecten, maar plaatsen de zaak ook in de maatschappelijk en culturele achtergrond. Er is tevens aandacht voor de receptie van het boek toen en nu. Voor boekhistorici zowel als rechtshistorici en studenten sociologie en literatuurgeschiedenis aan te bevelen lectuur. Het boek is gebonden, goed verzorgd en voorzien van een bijlage met proce…Lees verder

Over Jan Bank

Joannes Theodorus Maria (Jan) Bank (Amsterdam, 10 mei 1940) is een Nederlands historicus.

Hij studeerde geschiedenis in Amsterdam en was daarna redacteur en televisie-recensent van de Volkskrant. In 1979 maakte hij deel uit van de commissie die het oorlogsverleden van Willem Aantjes onderzocht. Hij promoveerde in 1983 op een proefschrift over Katholieken en de Indonesische Revolutie. Daarna was hij enkele jaren voorzitter van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties.

Bank bekleedde tussen 1988 en 2005 de leerstoel vaderlandse geschiedenis van de Universiteit Leiden.

Hij is ook auteur van enige historische standaardwerken, waaronder het in 2000 van hem en Maarten van Buuren verschenen derde deel in de reeks Nederlandse cultuur in Europese context, getiteld 1900: hoogtij van burgerlijke cultuur.

Op politiek gebied was hij actief als lid van de gemeenteraad van Amstelveen voor de Partij van de Arbeid.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties