Boek
Nederlands

Mount Olympus : to glorify the cult of tragedy (a 24 hour performance) : het script

Jan Fabre (auteur), Jeroen Olyslaegers (auteur), Sigrid Bousset (inleider)
+1
Mount Olympus : to glorify the cult of tragedy (a 24 hour performance) : het script
×
Mount Olympus : to glorify the cult of tragedy (a 24 hour performance) : het script Mount Olympus : to glorify the cult of tragedy (a 24 hour performance) : het script

Mount Olympus : to glorify the cult of tragedy (a 24 hour performance) : het script

Tekstboek en scènebeschrijvingen van de marathonvoorstelling van dans en toneel waarin Jan Fabre de Griekse tragedies rond onder anderen Agamemnon, Antigone en Medea tot nieuw leven wekt.
Titel
Mount Olympus : to glorify the cult of tragedy (a 24 hour performance) : het script
Auteur
Jan Fabre Jeroen Olyslaegers
Inleider
Sigrid Bousset
Medewerker
Luk Van den Dries Freddy Decreus Niña Weijers 1987- Hans Thies Lehmann
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
348 p.
ISBN
9789023498261 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 35 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Mount Olympus is een langlopend megaproject, een enerverende marathonvoorstelling van toneel en dans van 24 uur, die op eigentijdse wijze de waarde en waarheid van antieke Griekse tragedies onderzoekt. Agamemnon, Antigone en Medea zijn centrale figuren. Het theatrale concept is van Jan Fabre, de teksten zijn van Jeroen Olyslaegers. Van elke scène of ‘bedrijf’ worden alle relevante gegevens (lichtplan, toneelbeeld, rekwisieten, kostuums, muziek, projecties en dergelijke) opgesomd, eventuele tekst (veel scènes zijn tekstloos) en een levendige en exacte beschrijving van de acties op toneel gegeven. Het (ongeremd ‘wilde’) dionysische element overheerst en zoekt regelmatig de controverse in vorm en inhoud, geheel in de uitdagende en flamboyante stijl van Jan Fabre. Deze uitgave (op zich al méér dan een tekstboek) krijgt extra diepgang en betekenis door de in- en uitleidingen van redactrice Sigrid Bousset en gastdramaturgen Luk Van den Dries, Freddy Decreus (vier boeiende brieven) en Hans-T…Lees verder

Over Jan Fabre

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Deborah Hustic from Zagreb, Croatia

Jan Fabre (Antwerpen, 14 december 1958) is een Belgisch multidisciplinair kunstenaar. Zijn artistieke opleiding genoot hij aan het Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten (Antwerpen) en aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen - DKO. Hij is vooral bekend voor zijn theaterwerk, onder andere via zijn theatercompagnie Troubleyn, en zijn kunstwerken.

Theaterwerk

Theaterregisseur

In de periode tussen 1976 en 1980 schreef Fabre zijn eerste theaterteksten en hield hij zijn eerste performances waarbij het gedisciplineerde lichaam centraal staat. Vanaf 1980 begon hij te regisseren. In 1982 wordt hij internationaal bekend met “Het is theater zoals te verwachten en te voorzien was”. In 1984 vertoont hij De Macht der Theaterlijke Dwaasheden op de Biënnale van Venetië. Daarna bleef hij producties maken met de nadruk op het extatische lichaam.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties