De linkse rechtenstudent Eric Letang, nazaat van de familie Lauritzen, wordt als waarnemer uitgezonden naar Duitsland om een opschudding veroorzakend proces tegen een farmaceutisch bedrijf te volgen.
Titel
1968
Auteur
Jan Guillou 1944-
Vertaler
Bart Kraamer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
1968
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2018
349 p.
ISBN
9789044633535 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit is het zevende deel in de ambitieuze romansage over de familie Lauritzen. Net als ‘Echte Amerikaanse jeans’*, het vorige deel, draait het opnieuw om Eric Letang, een linkse rechtenstudent en nazaat van Oscar Lauritzen. Het is een roerige tijd in de wereld. Overal zijn Vietnamdemonstraties, er lopen beroepsverboden in Duitsland en jongeren omhelzen vrije seks. In de familie botsen de opvattingen regelmatig. Vanwege zijn gegoede afkomst is Eric nogal een salonsocialist die houdt van goede wijn. maar met het hart op de goede plek. Tot zijn verbazing en met gemengde gevoelens wordt hij gerekruteerd door Henning Sjöstrand, een nogal omstreden populistische advocaat. Deze stuurt hem als waarnemer naar Duitsland om het proces bij te wonen van een farmaceutisch bedrijf dat een gevaarlijk medicijn op de markt bracht. Daar valt Eric halsoverkop voor Gertrude, zijn Duitse collega. Ondanks de vele politieke discussies valt er veel te genieten in deze roman door de onderkoelde humor en de leve…Lees verder

Linkser dan links

Guillou, nog altijd 'linkser dan links', schetst splintergroepjes en rumoer in Zweden, anno 1968

Het zevende deel in de romanreeks 'De grote eeuw' van de Zweedse schrijver Jan Guillou heet simpelweg '1968'. We zijn met de nazaten van Noorse visserszonen Lauritzen in het iconische jaar beland, het jaar van de studentenopstand in Parijs en de demonstraties tegen de oorlog in Vietnam. Toch rakelt de schrijver niet die bekende feiten op, maar focust op ietwat vergeten gebeurtenissen. Historische romans moeten een tijdperk beschrijven 'zoals het toen was' zonder de kennis die we er achteraf van hebben, vindt Guillou. Dat is niet eenvoudig, maar de schrijver houdt zich vastberaden aan zijn uitgangspunt, wat de geloofwaardigheid alleen maar ten goede komt.

Feit is dat Guillou de woelige jaren zestig zelf heeft meegemaakt. Hij kan er dus van binnenuit over berichten. Meer nog, hij behoorde tot de linkse Clarté-beweging, een socialistische studentenorganisatie die in de jaren zeventig openlijk geaffilieerd was met de maoïstische communistische partij van Zweden. En h…Lees verder

Over Jan Guillou

Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou (Södertälje, 17 januari 1944) is een Zweedse auteur en journalist. Hij verwierf internationaal het meeste succes met de spionagereeks Coq Rouge met als protagonist de door hem bedachte spion Carl Hamilton. Daarnaast schreef hij nog een trilogie over de tempelier Arn Magnusson.

Guillou verwierf bekendheid na zijn onthullingen rondom een schandaal van de Zweedse inlichtingendienst in 1973 waarvoor hij veroordeeld werd tot 10 maanden gevangenschap.

Tegenwoordig is hij ook commentator, bijvoorbeeld over de conflicten in het Midden-Oosten en over binnenlandse onderwerpen. Hij houdt er controversiële ideeën op na over feminisme en homoseksualiteit. Over het laatste heeft hij gezegd: "Homoseksualiteit is eerder een modieus verschijnsel dan iets dat iemand is aangeboren. Het is iets dat in de geschiedenis telkens is opgekomen en weer verdwenen", en: "Homoseksualiteit bestond niet in de 17e eeuw".

Samen met collega-jou…Lees verder op Wikipedia