Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een jonge half Duitse, half Noorse vrouw raakt tijdens de Tweede Wereldoorlog actief betrokken bij het verzet tegen de Duitsers in Zweden en Noorwegen.
Titel
Blauwe ster
Auteur
Jan Guillou 1944-
Vertaler
Bart Kraamer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Blå stjärnan
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2017 | Andere uitgaven
351 p.
ISBN
9789044634853 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De bekende Zweedse auteur (1944) laat in deze verzetsroman zijn hoofdpersoon, de aantrekkelijke half-Duitse, half-Noorse Johanne Lauritzen, actief deelnemen aan een fors aantal acties in de jaren 1941, 1942 en begin 1943. Ze is betrokken bij Blauwe Ster, vergelijkbaar met het Rode Kruis, en smokkelt Noorse verzetsstrijders Zweden binnen, ze volgt een opleiding tot spion in Engeland, is de aanstichter tot een vluchtlijn voor Noorse Joden en zet ondertussen ook haar fraaie lijf in voor de goede zaak. Voorwaar behoorlijk veel voor een enkele vrouw, maar het betreft hier dan ook een roman en dan kunnen dat soort dingen wel. Volgens de achterflap kan het boek ook gelezen worden zonder voorkennis van de voorgaande delen uit de serie ‘De grote eeuw’*. Dat is echter niet zo, want geregeld worden zaken daaruit aangehaald. Het geheel is best vlot te lezen, maar is wat slordig in de uitwerking. Zo laat hij een 17-jarig meisje een jaar later opeens 20 zijn en laat hij wapens gebruiken op een tijd…Lees verder

Over Jan Guillou

Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou (Södertälje, 17 januari 1944) is een Zweedse auteur en journalist. Hij verwierf internationaal het meeste succes met de spionagereeks Coq Rouge met als protagonist de door hem bedachte spion Carl Hamilton. Daarnaast schreef hij nog een trilogie over de tempelier Arn Magnusson.

Guillou verwierf bekendheid na zijn onthullingen rondom een schandaal van de Zweedse inlichtingendienst in 1973 waarvoor hij veroordeeld werd tot 10 maanden gevangenschap.

Tegenwoordig is hij ook commentator, bijvoorbeeld over de conflicten in het Midden-Oosten en over binnenlandse onderwerpen. Hij houdt er controversiële ideeën op na over feminisme en homoseksualiteit. Over het laatste heeft hij gezegd: "Homoseksualiteit is eerder een modieus verschijnsel dan iets dat iemand is aangeboren. Het is iets dat in de geschiedenis telkens is opgekomen en weer verdwenen", en: "Homoseksualiteit bestond niet in de 17e eeuw".

Samen met collega-jou…Lees verder op Wikipedia

Suggesties