Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De kop in het zand

Jan Guillou (auteur), Bart Kraamer (vertaler)
De levens van de drie broers Lauritzen en hun gezinnen in de jaren 1940-1945 verlopen verschillend.
Titel
De kop in het zand
Auteur
Jan Guillou 1944-
Vertaler
Bart Kraamer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Att inte vilja se
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2017 | Andere uitgaven
293 p.
ISBN
9789044636673 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In Jan Guillou's romancyclus ‘De grote eeuw’ staan de belevenissen van de drie broers Lauritzen in de twintigste eeuw centraal. Dit vierde deel speelt zich af tussen 1940 en 1945 en volgt voornamelijk de oudste broer Lauritz. Uiteraard zijn dit hachelijke jaren want hoewel Zweden officieel neutraal blijft zijn er toch wel degelijk bemoeienissen met nazi-Duitsland en met de oorlog: enerzijds zit een groot deel van het zijn familiekapitaal in Duitsland en dient Lauritz' zoon bij de SS, anderzijds zit zijn dochter bij een verzetsbeweging en voorspelt zijn broer de onontkoombare nederlaag van Duitsland. Lauritz zelf ziet de Duitsers als de dragers van de cultuur, maar uiteraard brengen de onthullingen van de concentratiekampen een ernstige twijfel in zijn leven, dat toch al zo op zijn kop staat door de ziekte van zijn vrouw en door zijn buitenechtelijke kind. Verwikkelingen genoeg dus, zowel op het maatschappelijke als op het persoonlijke vlak, in een boeiende roman die los van zijn voorg…Lees verder

Over Jan Guillou

Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou (Södertälje, 17 januari 1944) is een Zweedse auteur en journalist. Hij verwierf internationaal het meeste succes met de spionagereeks Coq Rouge met als protagonist de door hem bedachte spion Carl Hamilton. Daarnaast schreef hij nog een trilogie over de tempelier Arn Magnusson.

Guillou verwierf bekendheid na zijn onthullingen rondom een schandaal van de Zweedse inlichtingendienst in 1973 waarvoor hij veroordeeld werd tot 10 maanden gevangenschap.

Tegenwoordig is hij ook commentator, bijvoorbeeld over de conflicten in het Midden-Oosten en over binnenlandse onderwerpen. Hij houdt er controversiële ideeën op na over feminisme en homoseksualiteit. Over het laatste heeft hij gezegd: "Homoseksualiteit is eerder een modieus verschijnsel dan iets dat iemand is aangeboren. Het is iets dat in de geschiedenis telkens is opgekomen en weer verdwenen", en: "Homoseksualiteit bestond niet in de 17e eeuw".

Samen met collega-jou…Lees verder op Wikipedia