Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De terugkeer

Jan Guillou (auteur)
Titel
De terugkeer
Auteur
Jan Guillou 1944-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Riket vid vagens slut
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2001
416 p.
Aantekening
Vormt samen met De weg naar Jeruzalem (dl. 1) en De Tempelridder (dl. 2) een trilogie
ISBN
90-269-8190-2

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 47 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Derde en laatste deel van Jan Guillous schitterende epos over de Middeleeuwen in Zweden. In het eerste deel De weg naar Jeruzalem lazen we hoe Arn, lid van een zeer voorname familie in de 12e eeuw in Zweden, opgroeit bij de cistercienzer monniken en daar geestelijke en wereldlijke kennis vergaart. In het tweede deel, De tempelridder volgden we Arn naar het Heilige Land, waar Arn twintig jaar dienst moet doen als Tempelridder. Hij overleeft en keert terug met een schat aan ervaring en nieuwe kennis die hij heeft overgenomen van de Saracenen. In het derde deel zet Arn zich in om vrede te stichten in Scandinavië door een macht uit te bouwen tegen dewelke geen enkele tegenstander is opgewassen. Hij heeft nu een respectabele positie in het (nog niet eengemaakte) Zweden van de 12e eeuw en daardoor kan hij zijn nieuwe inzichten in de praktijk brengen, over de bouw van burchten, de opbouw van een leger met geoefende ruiterij en moderne oorlogvoering. Verder voerde hij vernieuwi…Lees verder

Over Jan Guillou

Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou (Södertälje, 17 januari 1944) is een Zweedse auteur en journalist. Hij verwierf internationaal het meeste succes met de spionagereeks Coq Rouge met als protagonist de door hem bedachte spion Carl Hamilton. Daarnaast schreef hij nog een trilogie over de tempelier Arn Magnusson.

Guillou verwierf bekendheid na zijn onthullingen rondom een schandaal van de Zweedse inlichtingendienst in 1973 waarvoor hij veroordeeld werd tot 10 maanden gevangenschap.

Tegenwoordig is hij ook commentator, bijvoorbeeld over de conflicten in het Midden-Oosten en over binnenlandse onderwerpen. Hij houdt er controversiële ideeën op na over feminisme en homoseksualiteit. Over het laatste heeft hij gezegd: "Homoseksualiteit is eerder een modieus verschijnsel dan iets dat iemand is aangeboren. Het is iets dat in de geschiedenis telkens is opgekomen en weer verdwenen", en: "Homoseksualiteit bestond niet in de 17e eeuw".

Samen met collega-jou…Lees verder op Wikipedia